Govor

Hvala gospod predsednik.

Spoštovani državni sekretar Žbogar, spoštovani kolegice, kolegi!

Jaz se bom, bom dal par misli in vprašanj glede revizije večletnega finančnega okvira.

Ugotavljam, da je Evropska komisija po moje izgubila kompas. In sicer, po enajstih svežnjih sankcij proti Rusiji, po 50 milijardah donacij in posojil za Ukrajino, sedaj ugotavlja, da ji je zmanjkalo 66 milijard. Ja, seveda, nič čudnega. V to ni všteto cca 130 milijard dolarjev za orožje, ki je bilo dobavljeno v Ukrajini od EU in od ZDA in drugih zaveznikov. Nič ne pove koliko denarja bomo potrebovali za Ukrajino v letu 2024, vemo pa, da Ukrajina rabi 4 milijarde evrov na mesec za financiranje, za delovanje civilnega dela. Vojaški je posebej. V istočasno, zakaj pravim, da je izgubila kompas, istočasno, ko se ustanavlja enotni instrument za Ukrajino, Ukraine Facility, ki pomeni, ima slogan več orožja, več miru, kar ni v naši Ustavi, se pa pozablja na Marshallov plan za Afriko. Dokler ne bo za Afriko Marshallovega plana, bodo gradienti v razvoju in pričakovanjih taki, da bomo imeli milijone in milijone novih migrantov.

Včeraj je bila objavljena, na Twitterju je bil objavljen zemljevid, koliko železnic so Kitajci zgradili v Afriki v zadnjem desetletju in je impozanten. Jaz bi si samo želel, da manjkajoče štreke železnic zgradi ZDA in Evropa skupaj.

Zdaj, govori se noter tudi o evropski platformi za strateške tehnologije. To je tisto, kar bo poskušalo narediti evropsko gospodarstvo, evropsko industrijo konkurenčno v svetu. A glej ga zlomka, to je, predvidena višina je 10 milijard evrov. To je mizerno. To je neslana šala. ZDA dajejo za isto področje, namenjajo 340 milijard dolarjev, Kitajska, pardon Kitajska, Japonska 130 milijard dolarjev in Kitajska seveda parira, tukaj nekje vmes, samo ne vemo številk, mi bomo dali pa 10 milijard. Glejte, 10 milijard na leto, da firma…, več kot 10 milijard dolarjev na leto, da firma Pfizer za razvoj novih farmacevtskih produktov, mi bomo pa, cela Evropa bo dala 10 milijard. To kaže kako je Evropa izgubila kompas.

Drugo stvar. Zelo me zanima prihodnost Evrope. To bo poročanje španskega predsedstva. Z veseljem se bom udeležil naslednji teden te predstavitve, ki jo bo imel španski veleposlanik. Jaz upam, da bodo tam naslovljene migracije, da bo naslovljena demografija cele Evrope, k itak, Slovenija neslavno, ne vem, če »glih« vodi na tem, na demografiji v negativnem smislu, ampak je problem, da bo naslovila tehnološki zaostanek Evrope, energetsko in surovinsko sušo in mogoče, kajti Evropa ne bo enotna, dokler ne bo bistveno bolj integrirana davčna politika. Potem je pa, imam pa vprašanje, torej imam vprašanje na teh področjih. Imam pa, zasledil sem, da bo ob robu zasedanja tudi, da se boste seznanili s poročilom o strateškem predvidevanju. Verjetno je to angleško strategic for casting… for setting, pardon, for setting, ja. No, to me zelo zanima.

Imel sem srečo, da sem bil še z dvema kolegoma iz parlamenta na konferenci parlamentov v Vilni, ko se parlamenti pogovarjajo o strateškem predvidevanju in me zanima v katero smer gre, kajti za strateškim predvidevanjem prihajajo potem tudi strateški odgovori za in usmeritve za prihodnost.

Hvala lepa. Toliko za sedaj.