Govor

Najlepša hvala, kolega Baković.

Spoštovani kolegice in kolegi, mi pa začenjamo danes že 46. sejo Odbora za zadeve Evropske unije na seji.

Na začetku naj povem, da na seji nadomeščajo naslednji kolegice in kolegi tukaj: Sara Žibrat nadomešča kolegico Lucijo Tacer, Franc Props nadomešča kolega Gašperja Ovnika, mag. Dean Premik nadomešča kolega Tomaža Laha in pa Dušan Stojanovič nadomešča kolegico mag. Almo Intihar. Vse kolegice in kolege lepo pozdravljam na današnji seji.

Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter seveda predstavniki Vlade in pa Državnega sveta.

Vse navzoče vas prav lepo pozdravljam!

Prehajam torej na določitev dnevnega reda seje tega odbora.

S sklicem seje ste torej prejeli dnevni red. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga torej prejeli s sklicem.

Sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA SPLOŠNE ZADEVE, KI BO V BRUSLJU 10. JULIJA 2023.

Gradivo k tej točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 6. julija 2023 na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Sedaj bom na začetku prosil državnega sekretarja, mag. Samuela Žbogarja torej, da nam predstavi izhodišča za udeležbo delegacije Republike Slovenije na zasedanju Sveta.

Izvolite, državni sekretar, beseda je vaša.