Govor

Lepo pozdravljeni na 18. nujni seji Odbora za kulturo, ki jo kar takoj pričenjam in sicer s pooblastili.

Obveščam vas, da članico dr. Tatjano Greif danes nadomešča poslanka Nataša Sukič, poslanca Martina Marzidovška pa nadomešča kolega Lenart Žavbi.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red seje odbora in sicer: izločitev Borisa Pahorja s seznama slovenskih avtorjev na Frankfurtskem knjižnem sejmu.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen takšen dnevni red seje, kot je bil s sklicem tudi predlagan.

Zato predlagam, da gremo kar k tej edini točki dnevnega reda – IZLOČITEV BORISA PAHORJA S SEZNAMA SLOVENSKIH AVTORJEV NA FRANKFURTSKEM KNJIŽNEM SEJMU.

Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 3. julija 2023 vložila zahtevo za sklic nujne seje Odbora za kulturo z navedeno točko dnevnega reda.

Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni: Alenka Jeraj v imenu predlagatelja, torej Poslanske skupine SDS, ministrica za kulturo, dr. Urška Perenič, literarna zgodovinarka in univerzitetna profesorica, Katja Stergar, direktorica Javne agencije za knjigo, ddr. Igor Grdina ZRC SAZU in dr. Miha Kovač, kurator programa Frankfurtskega knjižnega sejma 2023.

Za začetek, uvodoma dajem besedo kolegici Alenki Jeraj, da v imenu predlagatelja.

Izvolite.