Govor

Robert Ferenc

Hvala za besedo.

Spoštovani!

V policiji smo ocenili, da je javni shod Parada ponosa, ki se je odvijal 17. 6. 2023 na območju centra Ljubljane, zaradi svoje specifičnosti in simbolike boja za enakopravnost in sprejemanje drugačnosti z varnostnega vidika predstavlja povečano varnostno tveganje. Zato smo v policiji v okviru priprav na varovanje omenjenega shoda poleg aktivnosti, usmerjenih v zbiranje in vrednotenje podatkov o varnostnih tveganjih, organizirali sestanek z vodjo javnega shoda. Na sestanku so bili vodje shoda predstavljeni načrtovani ukrepi policije za zagotavljanje varnosti.

Zagotovili smo ustrezno število policistov in drugih ukrepov za vzdrževanje javnega reda in miru. Menimo, da sta z ustreznim načrtovanjem in izvedbo varnostnih ukrepov tako organizator kot policija uspela preprečiti hujše kršitve javnega reda in miru. Na incidente, ki so se zgodili, so policisti nemudoma odreagirali in jih ustrezno obravnavali.

Policija je še pred izvedbo javnega shoda obravnavala 2 varnostna dogodka. V prvem je neznani storilec 17. 6. 2023, ob približno 2. uri ponoči z neugotovljenim trdim predmetom poškodoval stekla okna lokala pritličja, na katerem je bila izobešena mavrična zastava. Glede na ugotovljene okoliščine policisti dogodka niso obravnavali zgolj kot kaznivo dejanje poškodovanja tuje stvari, temveč so zaradi razlogov za sum, da je bilo storjeno kaznivo dejanje javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti po 297. členu Kazenskega zakonika, sprejeli zapisnik v sprejem ustne ovadbe in opravili ogled kraja kaznivega dejanja. Preiskava kaznivega dejanja še ni zaključena.

V drugem primeru so trije neznani storilci 17. 6. 2023, okoli 16:40 ure v bližini objekta na Slovenski cesti 56 pristopili do dveh mladoletnih oškodovank, s katerima so se sprli in eni odvzeli mavrično zastavo, ki jo je nosila. Pri ruvanju za zastavo je eden izmed neznancev s plosko roko udaril mladoletno oškodovanko v predel lica, drugo mladoletno oškodovanko pa je s teleskopsko palico udaril predel levega boka. Pri tem je slednja utrpela poškodbe, oteklino in modrico.

Tudi v tem primeru so bili ugotovljeni razlogi za sum storitve kaznivega, enakega kaznivega dejanja in kaznivega dejanja lahke telesne poškodbe. Sprejeta so bila zapisnik o sprejemu ustne ovadbe in opravljen ogled kraja kaznivega dejanja. Preiskava slednjih dveh kaznivih dejanj je v teku in še ni zaključena, so pa policisti policijske postaje Ljubljana Center ugotovili osumljenca in na Okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani podali pobudo, da naj tožilstvo predlaga pristojnemu sodišču izdajo odredbe za hišno preiskavo, pri kateri se bodo iskali predmeti, povezani z opisanima kaznivima dejanjema. Po sprejemu odredbe za hišno preiskavo s strani pristojnega sodišča, bomo policisti izvedli vse ukrepe v skladu z določbami Zakona o kazenskem postopku in zoper osumljenca na Okrožno tožilstvo v Ljubljani vložili kazensko ovadbo.

Policija je pri varovanju javnega shoda obravnavala 5 varnostnih dogodkov. V prvem primeru so policisti v križišču Slovenske in Štefanove ceste ugotavljali identiteto petih oseb, ki so imeli transparent z napisom Obstajata samo dva spola. V danem primeru ni bilo ugotovljene kršitve, saj na transparentu ni bilo žaljive vsebine. V drugem primeru je naznani udeleženec vzhoda na Slovenski cesti 51 pristopil do policistov in jim naznanil, da več oseb, oblečenih v črna oblačila, meče neznane predmete v udeležence shoda. Policisti so se na njegovo obvestilo nemudoma odzvali, vendar oseb danega opisa niso zasledili, so pa policisti pri nadaljnjem preverjanju okoliščin storitve navedene kršitve pridobili fotografijo enega izmed omenjenih kršiteljev in nadaljujejo z delom zagotovitev njegove identitete.

V tretjem primeru je varnostnik pri eni izmed skupin udeležencev shoda opazil, da je oseba, torej gre, šlo je za neznano žensko, iz te skupine, prižgala baklo, zaradi česar je varnostnik opozoril na protipravnost njenega ravnanja in ji je želel baklo odvzeti, pri tem pa so ga neznane osebe odrinile s transparentom, ena izmed njih pa ga je posula z rdečimi bleščicami. Policija v zvezi s tem vodi postopek o prekršku po drugem odstavku 89. člena Zakona o zasebnem varovanju. Identiteta kršiteljev zaenkrat še ni bila ugotovljena.

V četrtem primeru sta neznana mlajša moška pri paviljonu v parku Zvezda v oškodovančev hrbet metala jajca. Navedeno ravnanje so policisti obravnavali kot kršitev prvega odstavka 6. člena Zakona o varstvu javnega reda in miru. Policisti so pri nadaljnjem delu pridobili fotografijo domnevnega kršitelja, zaradi česar bodo oškodovanec in priče naročeni na prepoznavo. V petem primeru je neznani storilec istega dne, med 22. in 22.30, na Kongresnem trgu 1, v Ljubljani, oškodovanki odtujil manjši črni nahrbtnik, s katerim je imela telefon, ključ od stanovanj in vhodnih vrat ter denarnico z vsebino, s čimer jo je oškodoval za okoli 500 evrov. Preiskava, kaznivo dejanje je še v teku. Policija je v povezavi z navedenimi dogodki javnost večkrat pozvala, da vsi, ki razpolagajo s kakršnimikoli podatki o kaznivih dejanjih in prekrških in drugih dogodkih, ob tem obvestijo policijo. V prihodnosti bo policija na tovrstnih shodih zaradi še boljše organizacije dela vzpostavila info prijavno točko, ki bo na ustrezen način sprejemala prijave posrednih groženj oziroma neposrednih groženj, v primerih izvajanja nasilja na vzhodu pa bodo policisti, ki bodo zadolženi za varovanje le tega, postopka lahko izvajali hitreje, hitreje intervenirali z namenom zagotavljanja vzpostavitve javnega reda in miru. Poudarjamo, da imata Ministrstvo za notranje zadeve in policija ničelno toleranco do vseh oblik kaznivih ravnanj.

Parada ponosa kot manifestacija boja za enakopravnost in nediskriminatornost, poteka že vrsto let. Policija vsako leto intenzivno in dobro sodeluje z organizatorji in ji je uspelo udeležencem shoda zagotoviti sorazmerno visoko stopnjo varnosti. Obravnavani incidenti kažejo na dejstvo, da je kljub ukrepom za zagotavljanje varnosti organizatorja in policije, potrebno stalno osveščanje družbe o tolerantnosti, svobodi izražanja in sprejemanja drugačnosti. Parada ponosa, ki s spremljevalnimi dogodki trajajo teden dni, predstavlja za organizatorja in policijo izredno kompleksen varnostni dogodek, kateremu namenjamo resno pozornost. Za razumevanje in upoštevanje vseh vidikov, ki jih je potrebno upoštevati pri preprečevanju in obravnavi kaznivih ravnanj iz sovraštva, policija skupaj z nevladnimi organizacijami, ki se ukvarjajo s tovrstno tematiko, med njimi tudi z LGBTIQ+ skupnostmi, izvaja vrsto projektov. Med drugim bi izpostavil projekt izgradnje zaupanja in sodelovanja med organi kazenskega pregona in skupnostjo LGBTIQ+ skupnosti za izboljšanje odziva in na zločine iz sovraštva, tako imenovani Trust Cop, ki ga vodita policija in nevladna organizacija Društvo kulturno, informacijsko in svetovalno središče Legebitra, katerega namen je izboljšati prepoznavanje, prijavljanje in preprečevanje zločinov iz sovraštva na podlagi spolne usmerjenosti in spolne identitete oziroma izraza. Tako pričanja posameznikov iz navedenih skupnosti kot tudi raziskave neodvisnih agencij so namreč pokazale, da so osebe iz teh skupnosti v družbi mnogo pogosteje kot druge osebe, žrtve kaznivih ravnanj storjenih sovraštva, da je bila Slovenija uvrščena med države, kjer oškodovanci, ki so žrtve nasilja zaradi svoje spolne usmerjenosti ali spolne identitete, to zelo redko prijavijo policiji, če pa napad že prijavijo, pa policisti v mnogih primerih nimajo dovolj znanja za obravnavo takih ravnanj. S tem projektom partnerstva, torej projektna partnerja vzpostavljata prvo komponento nacionalnega sistema za podporo LGBTIQ+ žrtvam zločinov iz sovraštva. Ta komponenta temelji na intenzivnejšem sodelovanju med slovensko policijo in navedenimi skupnostmi, ciljna skupina projekta pa so policisti in policistke. Moram reči, da je bilo do sedaj posebej usposobljenih več kot 200 policistov in policistk. Neposredni upravičenci LGBTIQ+ skupnosti, posredni upravičenci pa nevladne organizacije, saj bodo tako posamezne osebe kot organizacije imele na voljo mrežo policijskih sodelavk in sodelavcev, usposobljenih za obravnavo zločinov iz sovraštva.

Hvala.