Govor

Hvala, predsednik.

Minister, kolegice in kolegi, minister, dober dan!

V obsežnem gradivu smo pravzaprav navedli vse, kar nas skupaj z gospodarskimi družbami moti, izziva in motivira, da verjetno vsi skupaj ukrepamo in gremo nasproti gospodarstvu, kajti vemo, da zaradi napačnih odločitev davčnih inšpektorjev nastaja, lahko rečemo, nemajhna gospodarska škoda na eni strani podjetjem, ki izgubljajo čas in denar in se ne morejo, lahko rečemo, v polnosti posvetiti svojemu osnovnemu poslu, in na drugi strani tudi državi, ki po teh napačnih odločbah davčnih inšpektorjev potem tudi vrača denar, preveč odmerjene davke in seveda tudi obresti. Gospodarska škoda je tako neposredno in posredno velika, odločbe pa so največkrat, niti ne po krivdi inšpektorjev, napačne, ampak velikokrat je za to krivo tudi napačno pojasnilo, so napačna pojasnila zakonov, ki jih pripravi, odobri vodstvo Fursa in so jim inšpektorji dolžni slediti. Poleg javno objavljenih ostajajo tudi interna navodila vodstva, na katera se inšpektorji pri svojih postopkih sklicujejo, jih pa zavezancu ne smejo posredovati, ker so interna, kot je izjavil dr. Janez Šušteršič.

Predsednik in vsi prisotni, predlagali smo v gradivu pet sklepov, za katere prosim, da se podprejo, vseh pet pa je pravzaprav oziroma štirje so usmerjeni bolj v, kako bi temu rekel, dostavo podatkov.

In sicer, predlagamo, da Furs v roku enega meseca predloži komisiji podatke o številu in deležu odločb o odmeri davka od dohodkov pravnih oseb ter dohodnine od dohodka iz dejavnosti, ki so bile s strani drugostopenjskega organa ali v kasnejšem sodnem postopku spremenjene, razveljavljene, odpravljanje in izrečene kot nične od leta 2017 do danes.

V drugem sklepu pozivamo Furs, da predloži podatke o obsegu preveč obračunanega davka od dohodkov pravnih oseb in dohodnine od dohodka iz dejavnosti ter izplačanih zamudnih obresti v obdobju od leta 2017 do danes.

V tretjem sklepu predlagamo Ministrstvu za finance in Furs vzpostavitev javno dostopnega sistema spremljanja statistike nepravilno izdanih odločb v davčnih postopkih. Menimo namreč, da bi to lahko pripomoglo k omejitvi teh nepravilno izdanih odločb.

V četrtem sklepu pozivamo Ministrstvo za finance in Furs k vzpostavitvi sistema spremljanja pravilnosti izdanih odločb davčnih inšpektorjev in javnih uslužbencev, ki na drugi stopnji odločajo v pritožbenih postopkih, ter k vzpostavitvi jasnih meril in kriterijev za presojo kakovosti dela inšpektorjev. Pozivamo tudi, da ministrstvo o tem v treh mesecih poroča komisiji.

V zadnjem sklepu pozivamo Vlado, da pripravi predlog zakonskih sprememb za ponovno uvedbo sistema kolegijskega odločanja v najzahtevnejših davčnih postopkih. Menimo namreč, da bi tudi to lahko pomembno zmanjšalo, preventivno delovalo na te odločitve davčnih inšpektorjev.

Toliko, predsednik. Hvala.