Govor

Dobro jutro, spoštovani kolegice in kolegi, spoštovana Vlada, gospod minister, direktor Dursa, Fursa, pa ostali prisotni, tudi vsi, ki spremljate sejo preko televizijskih ekranov!

Začenjam 13. nujno sejo Komisije za nadzor javnih financ.

Obveščam vas, da nimamo nobenih podatkov, da bi bil katerikoli poslanec, poslanka zadržan, prav tako nihče nobenega ne nadomešča.

S sklicem seje ste prejeli tudi dnevni red seje komisije. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo samega dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s samim sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – GOSPODARSKA ŠKODA, KI PODJETJEM NASTAJA ZARADI NAPAČNIH ODLOČITEV DAVČNIH INŠPEKTORJEV.

Poslanska skupina Nove Slovenije je 14. 6. 2023 na KNJF naslovila zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda.

Kot gradivo ste prejeli zahtevo Poslanske skupine Nove Slovenije s predlogi sklepov, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s samim sklicem seje.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni: gospod Janez Cigler Kralj, vodja Poslanske skupine Nove Slovenije, ki je v bistvu tudi zahtevala sam sklic te nujne seje, gospod Klemen Boštjančič, minister za finance, gospod Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, ki se je opravičil, gospod Peter Grum, generalni direktor Finančne uprave Republike Slovenije in mag. Ivan Simič, nekdanji generalni direktor Finančne uprave Republike Slovenije in še nekateri drugi davčni strokovnjaki, ki pa se, kot kaže, seje niso udeležili. Vse prisotne torej še enkrat lepo pozdravljam!

Predlagam, da razpravo opravimo kot običajno. In sicer, najprej dobi za kratek uvod besedo predlagatelj, torej Janez Cigler Kralj v imenu Poslanske skupine NSi, ki je zahtevala sklic nujne seje komisije, da seveda dodatno predstavi samo vsebino, in potem seveda vabljeni gostje ter nato poslanke in poslanci.

Uvodoma pa dam besedo Janezu Ciglerju Kralju, izvoli.