Govor

Hvala.

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je na 24. nujni seji kot matično delovno telo obravnaval Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o političnih strankah, ki ga je Državnemu zboru s predlogom za obravnavo po skrajšanem postopku predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajevcem. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 44. seji sklenil, da se predlog obravnava po skrajšanem postopku.

V poslovniškem roku sta amandmaje skupaj vložili Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke in Nove Slovenije. 4. julija so skupaj Poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrati, Levica in Nova Slovenija predložile dodatne predloge amandmajev k predlogu zakona.

Predstavnik predlagatelja je v uvodni dopolnitvi obrazložil, dopolnjeni obrazložitvi predstavil postopek in razlog za pripravo predloga zakona, pojasnil cilje predloga zakona in se dotaknil tudi pobude Računskega sodišča za spremembo področne zakonodaje.

Predstavnica Zakonodajno-pravne službe je v daljši predstavitvi pisnega mnenja Zakonodajno-pravne službe povedala, da je temelj delovanja Državnega zbora v sistemu delitve oblasti spoštovanje parlamentarne avtonomije, se dotaknila razmerij poslanske skupine in političnih strank ter opozorila, da mora biti pravni položaj vseh poslancev glede zagotavljanja materialnih in drugih pogojev za njihovo delo izenačen, čemur po njihovem mnenju ureditev ne zadosti.

Glede predlagane spremembe namena uporabe obravnavanih sredstev je izpostavila še vprašanje skladnosti z ureditvijo z Zakonom o poslancih, po katerem je narava sredstev za strokovno podporo pri delovanju poslanskih skupin namenska. Dejala je, da se bo sprememba odrazila v občutnem zmanjšanju proračunskega financiranja političnih strank, ki pogoj deleža prejetih glasov izpolnjujejo, vendar na volitvah niso dosegle volilnega praga. V nadaljevanju je obrazložila še dodatne pripombe Zakonodajno-pravne službe.

Predstavnik Državnega sveta je dejal, da Komisija Državnega sveta za državno ureditev podpira predlog zakona, predstavnik Komisije za preprečevanje korupcije je izrazil zadržek glede vrste postopka obravnave predloga zakona v Državnem zboru ter menil, da bi bilo treba v postopek obravnave vključiti širšo javnost. Dejal je, da morajo biti javna sredstva porabljena v javnem interesu ter ob tem omenil pojav tveganj za nastanek nasprotja interesov, med drugim pa še poudaril vlogo Računskega sodišča.

V razpravi je poslanka iz Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke pojasnila vložene amandmaje, skupne amandmaje Poslanskih skupin Slovenske demokratske stranke in Poslanske skupine Nove Slovenije glede možne participacije samostojnih podjetnikov posameznikov in pravnih oseb, ki niso v neposredni ali posredni državni lasti. V nadaljevanju odbor ni sprejel amandmaja Poslanskih skupin SDS in Nove Slovenije k 1. členu, zato so ostali amandmaji teh dveh poslanskih skupin postali brezpredmetni. Odbor je v nadaljevanju sprejel amandmaje, ki so jih vložile Poslanska skupina Svoboda, Levica, SD in Nova Slovenija. Odbor je na koncu glasoval še o vseh členih predloga zakona in z desetimi glasovi za in nobenim proti sprejel predlog zakona.

Hvala.