Govor

Pričenjam 29. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse lepo pozdravljam.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Alenka Helbl, ki nadomešča Zvoneta Černača, Milan Jakopovič, ki nadomešča Natašo Sukič in Damijan Zrim, ki nadomešča Predraga Baković.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo torej na 1. točko dnevnega reda, še prej pa preberem, da sem prejela še eno pooblastilo, in sicer Lucija Tacer nadomešča Miroslava Gregoriča.

Torej prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER PREDLOG ZAKONA O INTERVENTNIH UKREPIH ZA PREPREČITEV ŠKODLJIVIH POSLEDIC PRI PODALJŠEVANJU RUDARSKIH PRAVIC IN KONCESIJ, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU V OBRAVNAVO POSREDOVALA VLADA S PREDLOGOM, DA SE PREDLOG ZAKONA OBRAVNAVA PO NUJNEM POSTOPKU.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 41. seji dne 12. 5. 2023 sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo, predlog zakona z dne 11. 5. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 15. 5. 2023, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 16. 5. 2023, mnenje Državnega odvetništva z dne 16. 5. 2023 ter mnenje Alpe Adria Green z dne 17. 5. 2023.

Rok za vložitev amandmajev je do zaključka razprave o členih na seji odbora. Do zdaj so bili vloženi amandmaji Poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica k 1., 2., in 3., členu. Na sejo so bili k obravnavi te točke vabljeni: Ministrstvo za naravne vire in prostor, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter Zakonodajno-pravna služba.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Besedo dajem predstavniku Ministrstva za naravne vire in prostor, državnemu sekretarju mag. Mateju Skočirju, da nam poda dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona.