Govor

Predsedujoči, hvala lepa za besedo.

Lep pozdrav tudi vsem povabljenim na današnjo sejo!

Zdaj, kot je že bilo uvodoma rečeno, je Zakonodajno-pravna služba Državnega zbora podala kar nekaj pripomb na ta Pomorski zakonik, s tem je tudi nekako spodbudila koalicijo, da je predlagala amandmaje in s tem popravila nekaj teh napak, katere so bile pač opažene v tem zakoniku. Zdaj, kot je bilo prej rečeno, po trenutni zakonodaji vzdrževanje objektov za varno plovbo izvaja gospodarska javna služba. Kot ste omenili, bo sedaj to pod Upravo za pomorstvo. Zdaj jaz nisem zasledil ravno, kaj to pomeni finančno oziroma kadrovsko, kako boste to urejali, pa bi želel tudi iz tega naslova pojasnilo.

Nadalje, nisem zasledil, kako je kaj s to zakonodajo glede plovnih dovoljenj. Vemo, da imajo sosednje države drugače urejeno kot Slovenija. Slovenija ima to plovno dovoljenje nekako, se mi zdi, za čas veljavnosti registracije plovila, to je za obdobje petih let, dočim ima Hrvaška, tako kot nekatere druge države, vinjeto za obdobje enega leta, koledarskega, sicer ne od dneva nakupa do dvanajst mesecev. Pa me zanima, kakšno je stališče predlagatelja tega zakona iz tega naslova.

Potem je tudi nekaj nejasnosti glede postopkov oziroma kakšen je postopek, če pri uporabniku plovila ugotovijo, da je pod vplivom alkohola, kako se tu postopa in izvaja oziroma kdo je pač pristojen, da takšno plovilo umakne iz območja.

Hvala lepa.