Govor

Hvala.

V bistvu ste me s postopkovnim predlogom malo prehiteli, glede na to, kaj sem želel na začetku povedati. Namreč seveda bi vas seznanil vse skupaj, da smo prejeli predlog Poslanske skupine SDS za umik 3. točke dnevnega reda, to je torej umik Predloga Zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov energije, EPA 654-IX.

Poslovnik Državnega zbora v tretjem odstavku 64. člena, ki se na podlagi 76. člena poslovnika smiselno uporablja tudi za seje delovnih teles določa, da se predlogi, da se posamezne zadeve umaknejo z dnevnega reda, in predlogi, da se dnevni red razširi, predložijo predsedniku Državnega zbora najkasneje dan pred začetkom seje do 12. ure. Glede na to, da je bil predlog Poslanske skupine SDS za umik vložen včeraj po 12. uri, namreč nekje približno ob 14. uri ugotavljam, da predlog ni bil vložen v poslovniškem roku, zato ga ne morem dati na glasovanje oziroma odbor o predlogu ne more odločati.

To zdaj pojasnilo glede na vaš postopkovni predlog.

Sicer je seveda predsednica odbora, nam je po sklicu seje, potem še v četrtek, 1. 6., posredovala razširitev z novo točko dnevnega reda in sicer s Predlogom stališča Republike Slovenije do predloga direktive Evropskega parlamenta in Sveta o kakovosti zunanjega zraka in čistejšem zraku za Evropo, prenovitev. Obrazložitev. Predlog stališča je Vlada posredovala Državnemu zboru oziroma je bil dodeljen v obravnavo Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor po sklicu današnje seje odbora. Glede na določen skrajni rok obravnave predloga stališča v Državnem zboru, to je 9. 6. 2023 ocenjujem, da je s predlogom stališča smiselno razširiti dnevni red današnje seje odbora.

V skladu s tretjim in šestim odstavkom 154.d člena Poslovnika Državnega zbora je tako širitev dnevnega reda določena oziroma o njej ni potrebno glasovati.

Sprejeto razširitev bomo tako obravnavali kot novo 2.a točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH POMORSKEGA ZAKONIKA, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo in sprejem 14. 4. 2023 posredovala Vlada.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 14. 4. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 24. 5. 2023 in mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 18. 5. 2023.

V poslovniškem roku so bili vloženi amandmaji Poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica k večjemu številu členov. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni: Ministrstvo za infrastrukturo, Uprava Republike Slovenije za pomorstvo, Zakonodajno-pravna služba in Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj.

Pričenjam torej drugo obravnavo zakona, v kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Besedo dajem predstavniku predlagatelja, da nam poda dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona.

Se pravi, gospod državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo, mag. Andrej Rajh, izvolite.