Govor

mag. Andrej Rajh

Hvala lepa.

Spoštovani poslanke in poslanci!

Osnovni namen cilja predloga prenovljene direktive o vozniških dovoljenjih sta, prvič, izboljšanje varnosti v cestnem prometu in drugič, zagotovitev prostega gibanja državljanov znotraj Evropske unije. Cilj je, da se to doseže z izboljšanjem vozniških sposobnosti, znanja in nenazadnje tudi izkušenj ter kaznovanja nevarnega vedenja voznikov, za kar bo treba uskladiti določene predpise na področju usposabljanja kandidatov za voznike za pridobitev vozniškega izpita in poskusne dobe voznikov.

Tako bodo vozniki začetniki morali pridobiti veščine, znanja, izkušnje in tudi zavedanje o tveganjih, potrebnih za varno vožnjo. Prav tako bodo morali vsi vozniki začeti uporabljati napredne tehnologije, ki zagotavljajo predvsem večjo varnost v cestnem prometu, s poudarkom na področju varovanja okolja in sobivanja motoriziranega prometa z novimi in aktivnimi načini transporta. Eno od pomembnih sprememb je tudi to, da bodo morali vozniki odgovarjati za svojo nevarno vožnjo ravnanja v vseh državah članicah Evropske unije. Ob tem pa tudi ne smemo pozabiti na zagotavljanje ustrezne telesne in duševne zmožnosti voznikov za vožnjo motornih vozil po vsej Evropski uniji.

S ciljem zagotavljanja močne in povezane Evrope brez notranjih mej, želi direktiva odpraviti neustrezne in nepotrebne ovire, ki vplivajo na prosilce in imetnike vozniških dovoljenj. Še vedno namreč velja in obstaja nekaj več ovir pri dostopu voznikov do vozniških dovoljenj in pri priznavanju njihovih pravic do vožnje motornih vozil, ki posledično ovirajo svobodo gibanja v Evropski uniji. Na primer različna pravila pri določanju običajnega prebivališča, težava pri opravljanju vozniškega izpita zaradi nepoznavanja jezika države članice, različna pravila pri izdaji vozniških dovoljenj ob menjavi prebivališča in podobno.

Vlada predlog uredbe podpira in prav tako predlaga odboru, da jo potrdi.