Govor

Pričenjam 32. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne lepo pozdravljam.

Na seji kot nadomestni člani s pooblastili sodelujejo: Milan Jakopovič, ki nadomešča Natašo Sukič, in Tomaž Lisec, ki nadomešča Zvonka Černača.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije za učinkovito upravljanje območij Natura 2000. Ker v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem seje odbora.

Ja, še dve pooblastili preberem, in sicer Bojan Čebela nadomešča Miho Lamuta in Zoran Mojškerc nadomešča Danijela Krivca.

Prehajamo zdaj na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE ZA UČINKOVITO UPRAVLJANJE OBOMOČIJ NATURA 2000, ki ga je Državnemu zboru skupaj z zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora v obravnavo posredovala skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: zahteva Poslanske skupine SDS za sklic izredne seje Državnega zbora s predlogom priporočila z dne 9. 6. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 14. 6. 2023 in mnenje Vlade z dne 15. 6. 2023. Rok za vlaganje amandmajev je do začetka obravnave predloga priporočila na seji odbora. Do sedaj so bili vloženi amandmaji Poslanske skupine SDS. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Na sejo so bili z obravnavo te točke povabljeni: predlagatelj, skupina poslank in poslancev, v imenu predlagatelja poslanec Tomaž Lisec, dr. Robert Golob (predsednik Vlade), Uroš Brežan (minister za naravne vire in prostor, Ministrstvo za naravne vire in prostor), Irena Šinko (ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano), Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Zakonodajno-pravna služba. Naknadno, 15. 6. 2023, so bili vabljeni še: Sindikat kmetov Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica, Zadružna zveza Slovenije, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, dr. Rok Mihelič (Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani), dr. Martina Bavec (Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru), Janez Kastelic (Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje), Matevž Podjed (Notranjski regijski park), Državni svet, Kmetijska zadruga in Kmetijsko-gozdarski zavod Ljubljana (izpostava Cerknica), Franc Bogovič (poslanec Evropskega parlamenta) in večje število posameznikov.

Pričenjam drugo obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 26. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga priporočila.

Želi besedo predstavnik predlagatelja, poslanec Tomaž Lisec, da nam poda dopolnilno obrazložitev k posameznim točkam predloga priporočila? Ja, izvolite.