Govor

Predsedujoči, hvala za besedo.

Jaz bi mogoče samo toliko, da podpiram ta srednjeročni program 2023-2028, srednjeročni cilj, ki je povezan v odpornost države in pa družbe pred varnostnimi grožnjami. Tu je zelo pomembna potem tudi ta obrambna zmogljivost, kar pa mene posebej, bi rekel, mogoče veseli v tem srednjeročnem obrambnem programu, dejansko, da se krepi mednarodno sodelovanje, in to s partnerji, kot so ZDA, Nemčija, Italija. Predvsem so to partnerji, s katerimi dalj časa sodelujemo kot država oziroma vojska na tem obrambnem področju.

Je pa zelo dobrodošlo tudi, da na Zahodnem Balkanu nekako krepimo to stabilizacijo in pa razvoj teh varnostnih sil. To pomeni, da tudi znotraj neke regije Zahodnega Balkana okrepimo to obrambno strukturo. Še posebej bi mogoče bilo sigurno dobro omeniti tudi to sodelovanje na medical področju. To je tisto področje, ki združuje nekako te sile že kot starejše partnerice v obrambnih sistemih. Kar se tiče Zahodnega Balkana, ker vemo, da tu okrepimo tudi to saniteto in pa to oskrbo v primeru naravnih nesreč in drugih nelagodnosti in da tukaj tudi pride do izraza potem to usposabljanje stroke kot same in pa mogoče v nadaljevanju tudi sodelovanje na področju te opreme, ki jo, bi rekel, saniteta uporablja za različne namene oziroma v različnih situacijah preigravanja v resnih situacijah. To je tisto, kar je izredno, bom rekel, tudi zahvala, pohvalno, kar tudi potem sodi nekako v pomoč ali pa tistikrat, ko jo potrebuje civilno prebivalstvo. In pa mogoče tudi to, da bi bilo dobro razmišljati oziroma da še samo mogoče omenim tole saniteto v smislu recimo drugih nesreč, kot so recimo bile v preteklosti, covid in tako naprej. Če bi imeli to povezavo v tem času malo bolj na tem balkanskem delu, bi mogoče še bili uspehi na tem področju boljši. Kar se pa tiče sodelovanja oziroma ko se pogovarjaš s tistimi, ki so bili v bojnem stiku ali pa v nekih bojnih akcijah, zelo pomembno je omeniti, da je recimo za vojaka zelo nekako pomembno, da ima v prvi vrsti strelivo, na drugem mestu, kot bi rekel, psihološko deluje na vojaka, da pa ima od zadaj tudi močno saniteto. Na tretjem je voda, vemo, da jo v nekem stiku bojnega delovanja vojak več izgubi. In na četrtem mestu je mogoče hrana. Toliko o pomembnosti tega segmenta.

Potem pa mogoče še samo omenim, da zelo, zelo bi bilo dobro podpreti tudi slovenski obrambni gospodarski grozd in da se čim več opreme nekako proizvede v Sloveniji. Celo te tržne niše, kot so, bom rekel, DOS, dnevni suhi obrok za vojaka, ki ga verjetno še zdaj ni v Sloveniji. Ampak verjetno je to tudi priložnost za slovensko gospodarstvo, tako na tehnološkem področju kot pri proizvodnji raznorazne opreme. Vemo, da imamo zelo kvalitetna podjetja oziroma da znajo tudi tehnološko dovršiti določene, bom rekel, proizvode. Tako bi tu kazalo še večje sodelovanje med vojsko oziroma Ministrstvom za obrambo in pa slovenskim gospodarstvom.

Toliko z moje strani. Hvala.