Govor

Hvala za besedo, predsednik.

Lep pozdrav vsem prisotnim!

Jaz se vam najprej zahvaljujem za predstavitev srednjeročnega obrambnega programa, ki je, kot je bilo že omenjeno v samem pač programu, da pač je razvojno in investicijsko naravnan.

Zdaj, jaz bi seveda zopet prišla na to pereče področje, to so kadri. Zdaj tukaj, kolikor sem zasledila, v tem programu je bilo tudi zapisano, da boste vlagali dodatna prizadevanja v pridobivanju, zadrževanju, nadaljnji razvoj, strokovnost, motiviranost kadrov, kar me veseli, da se bo to zgodilo. Navedeni so tudi ukrepi, ki so bili že danes povedani, torej kako bi se naj pridobivalo nove, to se pravi ljudi, sama osebno pa nekako še vedno vidim zagotovitev kadrovskega manjka, ne samo kot izziv, ampak še vedno kot nek problem, žal. V bistvu kadrovski manko lahko zelo negativno vpliva na obrambno sposobnost recimo same države, če ni zadovoljen številčno. In jaz resnično upam, da bodo ti ukrepi, ki ste jih tukaj navedli oziroma v tem programu, da bi pač pomagali k izboljšanju tega trenda.

Sem pa zasledila pod eno točko tudi, kjer omenjate strateško komuniciranje, ki bi naj tudi izboljšalo razumevanje vloge oboroženih sil in ljudi tudi osveščalo, kar se meni zdi izredno pomembno. Ker se mi zdi, bom rekla, začeti se mora že na različnih nivojih, in meni osebno se zdi to zelo pomembno. Zanima me - sicer ste tukaj nekaj navedli -, kakšna bi naj bila ta strategija strateškega komuniciranja, kako ste si to zamislili, torej bolj konkretno. Pa videla sem tudi, da bi radi upoštevali neke dobre prakse, ki so že uveljavljene v nekem mednarodnem okolju, da bi radi tukaj mogoče kaj skombinirali. To bi bilo moje vprašanje.

Hvala lepa.