Govor

Robert Glavaš

S tem, kar je minister povedal, se več kot strinjam, definitivno, mi smo skupaj z njegovimi usmeritvami, se pravi, najprej pristopili k Resoluciji o dolgoročnem razvoju Slovenske vojske in že na predstavitvi smo omenili, da je to zelo dobro razvojno usmerjen dokument in seveda SOPR, petletni program, je pa izpeljanka iz tistega, kar smo tam notri zapisali in seveda ta SOPR danes nam daje zelo dobro osnovo, da lahko moderniziramo Slovensko vojsko v skladu z vsemi zahtevami tako za po nacionalni obrambi, če govorimo in seveda tudi nalog, ki jih imamo v zavezništvu in to je bistveno.

Mi smo k izdelavi SOPR-a in seveda prilog, ki so potem odraz besedila, pristopili kot dobri gospodarji in smo skušali pripeljati noter tiste, tisto modernizacijo Slovenske vojske, ki je v danem trenutku zelo pomembna in minister je, je že lepo povedal, to je dve srednji bataljonski bojni skupini, ki sta pomembni ne samo za zavezništvo, ampak tudi za doma in seveda, da lahko prikažemo in se usposabljamo na novih tehnikah, novih tehnologijah in seveda s tem, s tem nekako sledimo trendu, ki se danes v sodobnih vojskah tudi dogaja.

To je ena zgodba, druga so helikopterji, ki so pomembni, dvonamenskost kot taka, se pravi tako v zaščiti in reševanju kot seveda tudi v uporabi Slovenske vojske. Zračna obramba vidimo danes, da je zelo pomembna na tržišču in seveda to je to. Poleg tega, seveda, so še neki drugi projekti, modernizacija infrastrukture. Nekateri ste bili v / nerazumljivo/ in ste opazili, kam gremo in kako gremo in seveda to je cilj tudi za naprej, kar pomeni, da je to tudi en dobrih pogojev, da lahko privabiš nekaj več pripadnikov v Slovensko vojsko in jim nudiš dobro, prijetno delovno okolje, ne samo v nekih pisarnah, ampak tudi v vojašnicah, ki včasih ni bilo tako.

kratka, raziskave in razvoj. Mi smo že prej, smo nekoliko se pogovarjali o temu in seveda tukaj je tudi cilj, seveda, da v razvoj, v Slovensko vojsko pripeljemo oziroma v Ministrstvo za obrambo pripeljemo čim več domačih, domačih proizvajalcev, domačih firm, ki seveda bi skupaj z nami pač tvorila neko dobro jedro oborožitvene opreme in navsezadnje skušamo tudi s temi firmami se pogajati in se pogovarjati, da mogoče mehaniki, inženirji in vsi ostali, ki delajo tam, postanejo tudi mogoče pogodbeni rezervisti in seveda, ko prihaja do nekih napak pri nas in mi jih ne znamo rešiti, lahko tega pogodbenega rezervista pokličemo za dan, dva, da nam pomaga rešiti neke probleme.

Torej, srednjeročni obrambni program, petletni, mislim, da je trenutno zelo dobro zastavljen, kot sem rekel, kot dober gospodar in v skladu s financami, ki so nam na razpolago.

Hvala lepa.