Govor

Marjan Šarec

Hvala za besedo, predsednik. Spoštovane članice in člani Odbora za obrambo.

Srednjeročni obrambni program, ki ga je Vlada sprejela na seji 31. maja 2023 je ključni planski dokument, ki pomeni pravzaprav konkretizacijo marca sprejete resolucije o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja Slovenske vojske do leta 2040. Super, je podlaga za razvoj in vzpostavitev načrtovanih vojaških in civilnih obrambnih zmogljivosti Republike Slovenije ter za razporejanje obrambnih virov med načrtovane obrambne zmogljivosti skladno s stopnjo njihove prioritete. Zakaj se je spreminjala resolucija in posledično tudi / nerazumljivo/? Zaradi drastično spremenjenega varnostnega okolja, zaradi vojne v Ukrajini v kombinaciji tudi z naravo sodobnih varnostnih groženj in tveganj, njihovo naraščajočo pogostnostjo in intenzivnostjo in to zagotovo od obrambnega sistema zahteva proaktivnost, večjo prilagodljivost, odzivnost, povečanje obsega in vzdržljivosti obrambnih zmogljivosti ter seveda njihovo pogostejše angažiranje. Srednjeročna finančna projekcija temelji na zavezi iz resolucije, v kateri so zastavljeni cilji, da se obseg obrambnih izdatkov postopoma povečuje in najpozneje do leta 2030 doseže dva odstotka BDP. Moram povedati, da bo na vrhu Nata, ki prihaja, seveda dva odstotka prepoznano kot šele osnova za višanje, ne več zgornjo mejo. Skratka, Slovenija tukaj ni ravno v dobrem položaju, kar se tiče obrambnih izdatkov in to ni nobena skrivnost. Za investicije v glavno opremo se bo na leto namenjalo najmanj 20 odstotkov skupnih obrambnih izdatkov. Za raziskave, razvoj in inovacije pa bosta namenjena najmanj 2 odstotka skupnih obrambnih izdatkov. Se pravi, za raziskave in razvoj je bilo v letu 2022 planiranih 2 milijona, v letošnjem letu 12 milijonov in naslednje leto 23 milijonov, skratka, povečujemo sredstva za raziskave in razvoj, kar se mi zdi tudi eno ključnih področij, ki jim moramo namenjati v bodoče veliko pozornost, kajti raziskave in razvoj so gonilo napredka in omogočajo tudi višjo dodano vrednost in posledično tudi, ker vključujemo slovenska podjetja, tudi prodajo domačega znanja in imeti od tega tudi korist. Mirnodobni obseg Slovenske vojske bomo do leta 2026, ohranjali najmanj na ravni 7 tisoč pripadnikov ter si prizadevali k postopnemu približevanju dolgoročni ciljni vrednosti do 10 tisoč pripadnikov. Zdaj, kar se tiče kadrov, vemo da je to kar največja težava poleg težave pod opremljenostjo, so kadri tisto kar je ključno za sposobnost obrambnega sistema za zagotavljanje izvajanja nalog in mogoče bomo, ali pa gotovo, o kadrih tudi kaj kasneje rekli.

Moram povedati, da smo na tem področju v zadnjem letu naredili veliko korakov k izboljšanju. Zagotovo vpliva tudi stanje na trgu dela. Vemo, da imamo rekordno zaposlenost trenutno v naši državi, da je težko dobiti kader za katerokoli panogo in zagotovo tudi Slovenska vojska ni izjema. No, če na hitro povem, katere ukrepe smo sprejeli, se pravi, povečali smo oziroma odpravili omejitev prijav na tabore za dijake in študente, potem decentralizirali smo zdravniške preglede za to, da je hitrejši čas oziroma krajši čas od vloge za zaposlitev do same zaposlitve. Je razlika, ali to traja tri mesece ali pa tri tedne, ker smo imeli primere, ko je novembra se nekdo prijavil, potem je pa februarja tam nekje prišel do zdravnika, vmes se je pa že tudi odločil, da se bo ukvarjal s čim drugim, tako da, ta hitrost tega je zelo pomembna.

Potem spremenjen Zakon o službi v Slovenski vojski, ki je bil tudi sprejet ali pa pospremljen z nekaterimi polemikami, vendar se je izkazalo, da prvi rezultati so že. Seveda to zdaj niso številke ki bi, to ni tisoč novih zaposlitev v dveh mesecih in teh utvar si nihče ne dela, najmanj pa jaz, zato pri teh učinkih, to se bodo pokazali šele na dolgi rok, je treba biti realen, ampak število tistih, ki se prijavljajo oziroma odziv je dober, pravzaprav bi rekel, nad mojimi pričakovanji. In vse te spremembe, ki sem jih navedel, seveda so s ciljem tudi pridobivanja kadra, ker vemo, če bo oprema prišla v Slovensko vojsko, jo bo moral nekdo upravljati, lažje pa bomo dobili tudi kader, če bomo imeli dobro opremo. Eno z drugim pa zagotovo je povezano.

Kar se tiče same opremljenosti oziroma načrta opremljanja, je znano, da moramo vzpostaviti srednjo bataljonsko bojno skupino in izvidniški bataljon, potem sistem protizračne obrambe in pa nakup helikopterjev. To so tiste ključne točke, ki so pomembne za to, da bomo poleg drugih, da bomo lahko dosegli neko obrambno sposobnost. Ja, kot sem že prej povedal, ključno pa je tudi pri tem SOPR, da prepoznava in že sama resolucija, da prepoznava ta pomen raziskav in razvoja in ravno danes smo podpisali tudi dva sporazuma z dvema univerzama, kar pomeni, da to področje krepimo in je ključno.

Zdaj, mogoče toliko za uvod, pa bomo še kasneje kakšno stvar lahko rekli.

Hvala.