Govor

Spoštovani minister, v koalicijski pogodbi ste se s koalicijskimi partnerji zavezali, da bo v letu 2023 zagotovljena pokojnina za polno delovno dobo znašala 700 evrov, minimalna plača pa 800 evrov. S 13. januarjem je tako res sledil dvig minimalne plače, ki sedaj znaša 878 evrov. Po drugi strani pa se napoveduje ta redna uskladitev pokojnin, zakonska, v predvideni višini 4,9 procenta, kar pa pomeni, da bo zagotovljena pokojnina za 40 let delovne dobe znašala 685 evrov, kar pa je 15 evrov manj, kot je bilo obljubljeno z vašo koalicijsko pogodbo.

Res je, da je redna uskladitev pokojnin vezana na zakon, ki tudi določa način oziroma višino te uskladitve, a sprašujem vas:

Ali in kdaj boste torej izpolnili svojo lastno koalicijsko zavezo do upokojencev, po kateri bi morala biti letos zagotovljena pokojnina najmanj 700 evrov?

Obisk predsednika Vlade Roberta Goloba na občnem zboru sodnikov je pokazal, da se rešitve lahko najdejo zelo hitro, če se le hočejo in želijo.

Ker nisem dobila vašega konkretnega odgovora na moje poslansko vprašanje, torej kakšne konkretne ukrepe za blažitev stisk v času draginje pripravljate za upokojence v letu 2023, vas torej ponovno prosim, da mi poveste:

Kakšni bodo ti ukrepi in kdaj jih lahko pričakujemo v sprejetje v Državnem zboru?