Govor

Hvala lepa.

Želi še kdo? Če ne, zaključujem razpravo.

Na glasovanje dajem naslednji predlog sklepa: Mandatno-volilna komisija predlaga Državnemu zboru, da za članico strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor za dobo šestih let imenuje mag. Mojco Majič.

Glasujemo.

Za je glasovalo 9, nihče proti.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Zaključujem to točko dnevnega reda. Predstavnicama ministrstva se zahvaljujem za sodelovanje.

Prehajamo na 1A TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA IMENOVANJE ČLANOV SVETA AGENCIJE ZA ENERGIJO,

ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada. Del gradiva je objavljen na spletni strani Državnega zbora, celoten predlog Vlade pa ste zaradi varstva osebnih podatkov prejeli v predal v sistem Udis.

Vlada je gradivo posredovala 16. junija in nato novo gradivo 20. junija. V njem pa popravila zgolj začetek teka mandata predlaganima članoma, in sicer tako, da se upošteva čas, ki je potreben za izvedbo postopka imenovanja v Državnem zboru, torej bo začetek mandata začel teči z dnem sprejetja sklepa na seji Državnega zbora.

K tej točki dnevnega reda je vabljeno Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo. Državna sekretarka mag. Tina Seršen, lepo pozdravljeni!

Svet Agencije za energijo ima predsednika in pet članov, ki jih imenuje in razrešuje Državni zbor na predlog Vlade za dobo šestih let. Vsaka tri leta se imenuje polovica članov sveta. Glede na iztek mandata je pristojni minister izpeljal postopek za imenovanje novih članov. Iz zakonskih določb izhaja, da je minister sestavil listo kandidatov in jo posredoval Vladi. Vlada na podlagi liste oblikuje predlog kandidatov, ki ga posreduje Državnemu zboru. Kandidata za člana sveta pa lahko predlaga tudi Vlada sama, skladno s petim odstavkom 392. člena Energetskega zakona.

Vlada Državnemu zboru za člana sveta Agencije za energijo v imenovanje predlaga dva kandidata, in sicer Mitjo Breznika in Sandija Šterpina.

Besedo dajem državni sekretarki mag. Tini Seršen. Izvolite