Govor

Saša Jazbec

Hvala lepa za besedo.

Lepo pozdravljeni!

Torej, spoštovani poslanke in poslanci!

Agencija za zavarovalni nadzor je nadzorna inštitucija, ki je v Sloveniji odgovorna za nadzor nad poslovanjem zavarovalnic in s tem zagotavljanjem varstva zavarovancem. Zavarovalnice poslujejo po zelo zahtevnem regulatornem okviru, ki je bil sprejet na ravni Evropske unije in je namenjen natančni oceni prevzetih tveganj s strani zavarovalnic ter verjetnosti za nastanek škodnih dogodkov. Ta okvir tudi zelo natančno predpisuje zahteve glede kapitalske ustreznosti zavarovalnic, ki bodo za prevzeta tveganja in verjetnost nastanka škodnih dogodkov zagotavljale izplačilo odškodnin in varstvo zavarovancev.

Zaupanje v finančni sistem v teh časih, v teh zgodovinsko, torej, zgodovinsko pomembnih sprememb tako na globalnem kot tudi evropskem nivoju je tudi v Sloveniji ključno za zagotavljanje gospodarske rasti. Ministrstvo za finance oziroma Vlada si prizadeva, da so na najvišjih funkcijah v nadzornih institucijah, ki redno opravljajo nadzorne preglede in izdajajo nadzorne ukrepe nadzorovanim finančnim institucijam, strokovni posamezniki, ki imajo bogate izkušnje s področja poslovanja finančnih institucij v Sloveniji in v tujini.

Predlagana kandidatka mag. Mojca Majič ima zaključeno podiplomsko izobraževanje s finančnega področja in tudi s področja revidiranja in računovodstva. Prav tako ima bogate poklicne izkušnje s področja nadzora finančnih inštitucij, saj je opravljala vodstvene funkcije v Banki Slovenije več kot 13 let, bila je 11 let direktorica in predsednica strokovnega sveta Agencije za javni nadzor nad revidiranjem in več mandatov članica strokovnega sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev. Trenutno opravlja funkcijo namestnice direktorja v Agenciji za zavarovalni nadzor in je članica strokovnega sveta Agencije za javni nadzor nad revidiranjem.

Na podlagi navedenega predlagam, da Predlog za imenovanje gospe Majič za članico strokovnega sveta Agencije za zavarovalni nadzor podprete.

Hvala lepa.