Govor

Hvala lepa, predsednik. Lepo pozdravljam tudi vas, spoštovana ministrica za evropske in zunanje zadeve, gospa Tanja Fajon, n vaše cenjene kolegice in kolege z ministrstva.

Naj mi bo tokrat dovoljen malo daljši uvod, v katerem bi pač želel izkoristiti to priložnost. Jaz se vam še enkrat, tokrat javno tudi čestitam ob zaključku enega najpomembnejših projektov in ciljev slovenske zunanje politike in celotne vlade. Pravzaprav članstvo v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov je nedvomno priložnost, da Slovenijo še nekako dodatno pozicioniramo kot aktivno in prepoznavno članico, državo članico Organizacije združenih narodov, kot državo, ki se pomeni zaveda pomena svetovnega mednarodnega miru in varnosti, pomena dialoga, multilateralizma in trajnostnega razvoja, kar je še posebej pomembno za majhne države, kot je naša Slovenija. Jaz sem, mislim, da je bil tudi slogan Krepimo zaupanje, varujemo prihodnost kar ustrezno zastavljen, ker v teh turbulentnih časih je naša globalna prihodnost na veliki preizkušnji. In če si bomo dovolili, da so pravzaprav predsodki, konflikti, dvomi, nezaupanje tisto, kar, kar najeda mednarodno skupnost in kar botruje k nekim notranje…, notranje- in zunanjepolitičnim napetostim in zaostrenim odnosom, potem ne bo v redu. Skratka še enkrat iskrene čestitke. Zavedam se tudi, koliko je bilo v ta projekt vloženega dela skupnega, aktivnosti tako s strani ministrstva, s strani slovenske diplomacije in v bistvu celotne Vlade, mi kot poslanci in kot Odbor za zunanjo politiko pa smo tudi pač vsak po svojih močeh, po svoji plati in v okviru pristojnosti pripomogli, pripomogli k temu, upam tudi konstruktivno. Ta uspeh je torej resnično naš skupen uspeh in naj bo ta uspeh, jaz mislim, tudi navdih, da bomo lahko slovensko zunanjo politiko sokreirali in da bomo pri tem tudi slišani, kar je pravzaprav želja vseh kolegic in kolegov tukaj na Odboru za zunanjo politiko.

Zdaj pa k mojemu vprašanju, ki se nanaša pravzaprav na izvedbeni del našega delovanja oziroma članstva v Varnostnem svetu Organizacije združenih narodov. Zdaj Varnostni svet je takšen kot je. Pravzaprav na njegovo strukturo in število članic kakšnega večjega vpliva zaenkrat nimamo, pa tudi mednarodni konsenz glede tega je in glede eventualnih sprememb je še najbrž zelo, zelo daleč, pa vendar javnost najbrž zanima, katerim ključnim ciljem bomo kot država sledili v času članstva. Je morda kakšno področje, ki si zasluži več pozornosti morda, kamor bomo usmerjali več naporov z željo po opozarjanju in vplivanju na morebitne korenitejše premike? Kaj bo skratka naša rdeča nit članstva in katere politike bomo spodbujali, katere, katerim morda nasprotovali, skratka, kaj bo zaznamovalo naše članstvo, s čimer se bomo ob koncu aktivnosti leta 2025 vpisali recimo v anale slovenske z naših zunanjepolitičnih dosežkov?

Hvala.