Govor

Spoštovane kolegice in spoštovani kolegi, pričenjam 35. sejo Odbora za zunanjo politiko. Dobro jutro vsem skupaj.

Obveščam vas, da so zadržani oziroma da na seji sodelujejo kot nadomestni člani in članice naslednje poslanke oziroma poslanci. Tako sem prejel opravičilo, in sicer je danes, upravičenec se je zaradi službene odsotnosti poslanec Jernej Vrtovec. Na seji pa s pooblastilom sodelujejo naslednje poslanke in poslanci, in sicer Tereza Novak nadomešča poslanko Lucijo Tacer, poslanec Zoran Mojškerc nadomešča poslanca Janeza Janšo in pa poslanka Andreja Rajbenšu nadomešča poslanca Deana Premika. Lepo pozdravljam vse navzoče.

Tako prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

Obveščam vas, da ste 16. 5. prejeli predlog za širitev dnevnega reda s točko 3.a, 3.b, 4.a in 4.b in zato predlagam, da glasujemo najprej o predlogu za širitev s točko 3.a.

Glasujemo. Navzočih je 8 poslank in poslancev, za je glasovalo 8, proti nihče.

(Za je glasovalo 8.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Tako predlagam, da glasujemo še o predlogu za širitev s točko 3.b.

Glasujemo. Navzočih je 8 poslank in poslancev, za je glasovalo 8, proti nihče.

(Za je glasovalo 8.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Nato sedaj predlagam, da glasujemo o predlogu za širitev točke s 4.a.

Glasujemo. Navzočih je 7 poslank in poslancev, za je glasovalo 7, proti nihče.

(Za je glasovalo 7.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

In še glasujemo o predlogu za širitev s točko 4.b.

Glasujemo. Navzočih je 8 poslank in poslancev, za je glasovalo 8, proti nihče.

(Za je glasovalo 8.)(Proti nihče.)

Ugotavljam, da je predlog sprejet.

Tako je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem in z izglasovanimi širitvami.

Naj vas, spoštovane kolegice in kolegi, obvestim, da danes ob 11. uri se prične tudi redna seja, da je izredna seja Državnega zbora 39., zato bi vse skupaj želel pozvati k racionalni izrabi časa, ki ga imamo na voljo, ker v primeru, da ne bomo zaključili do 11. ure, seveda jo bomo nadaljevali po končani 39. izredni seji Državnega zbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO SO VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANIC IN ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Kot ste že seznanjeni, je ta točka uvrščena na dnevni red rednih sej Odbora za zunanjo politiko na podlagi prvega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah. Naj pojasnim, da glede poteka te točke ob smiselni uporabi 265. in 246. člena Poslovnika ustna predstavitev poslanskega vprašanja ne sme trajati več kot 3 minute. Odgovor predstavnika Vlade lahko traja največ 5 minut. Tako kot običajno vas tudi tokrat obveščam, da lahko poslanka ali poslanec na seji postavi največ 2 ustni vprašanji. Možno je tudi dopolnilno vprašanje poslanca, ki lahko traja največ 2 minuti, in pa odgovor pred…, predstavnika Vlade, ki pa lahko traja največ 3 minute. Tako kot vedno bi najprej zbrali en sklop vprašanj, potem pa bi besedo za odgovore predal gospe ministrici.

Dovolite pa mi, da danes začnem sam s pobudo. In sicer v javnosti in seveda tudi na našem odboru smo že razpravljali o večji kvalificirani, o uporabi kvalificirane večine v zunanji in varnostni politiki Evropske unije z namenom, da Unija na omenjenih področjih ukrepa hitreje in bolj učinkovito. Odbor za zunanjo politiko kot eden izmed sooblikovalcev zunanje politike mora biti v to razpravo tudi aktivno vključen, zato danes v skladu s 46. členom Poslovnika predlagam, da bi se na to temo opravila javna predstavitev mnenj. Na to javno predstavitev mnenj bi povabili strokovnjake in zainteresirano javnost, ki bi lahko podali koristne informacije v zvezi s predlagano tematiko in svoje mnenje izrazili ustno ali pisno. Tako bi predlagal, da javno predstavitev mnenj izvedemo letos jeseni. V okviru obravnave predloga za sklic javne predstavitve mnenj bi matično delovno telo seveda moralo sprejeti odločitev, prvič, ali naj se javna predstavitev mnenj opravi, drugič, da se dogovorimo še o naslednjih vprašanjih. To pa je okvirni predviden datum, okvirn…, ali pa okvirni datum sklica, o vprašanjih, o katerih se želijo pridobiti informacije in pa seveda o vabljenih na javno predstavitev. Po današnji seji, če bo seveda to nekako sprejeto, boste članice in člani odbora povabljeni, da oblikujete vprašanja ter podate predloge glede vprašanj, o katerih želite pridobiti informacije in da podate seznam vabljenih na javno predstavitev mnenj. Predlagal pa bi, da bi te predloge posredovali pisno, in sicer najkasneje do vključno 8. septembra letošnjega leta, torej 2023.

V zvezi s tem odpiram razpravo za sklic javne predstavitve mnenj. Morda se želi na predlog odzvati tudi gospa ministrica? Izvolite.