Govor

Igor Feketija

Hvala za besedo.

Lep pozdrav vsem skupaj!

V letu 2018 je bila sprejeta direktiva Evropske unije o preizkusu sorazmernosti pred sprejetjem nove regulacije poklicev. Slovenija jo je v Zakonu o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev prenesla v letu 2021.

Slovenija je decembra 2021 prejela opomin Evropske komisije, v katerem je Evropska komisija ugotovila, da Slovenija ni izpolnila vseh svojih obveznosti iz te evropske direktive, zato smo pripravili novelo Zakona o postopku priznavanja poklicnih kvalifikacij za opravljanje reguliranih poklicev, ki je danes pred vami. Z njo želimo odpraviti vse neskladnosti z evropsko direktivo.

Februarja letos je Slovenija prejela tudi obrazloženo mnenje Evropske komisije, v katerem Evropska komisija ugotavlja, da bodo s sprejemom te novele zakona, ki je danes pred vami, vsa neskladja z evropsko direktivo tudi odpravljena. Predlog zakona ima zgolj 4 člene, poudarek pa je na 2 zadevah. Zelo jasno je določeno, da se ocena sorazmernosti zakonodajnih ukrepov oziroma omejitev izvede tako pred sprejetjem novih, kakor tudi pred spremembo veljavnih obstoječih zakonov ali drugih predpisov, ki omejujejo dostop do reguliranih poklicev ali njihovo upravljanje.

Najpomembnejša novost je, da se bo pred vsako novo regulacijo posameznih poklicev opravila ocena sorazmernosti, ali je regulacija določenega poklica upravičena ali ne. Tako oceno sorazmernosti bo moral pripraviti pripravljavec zakona ali drugega akta, ki regulira določen poklic, upošteva se predvsem narava, vsebina in učinek zakona ali drugega predpisa, ki omejuje dostop do ali opravljanje reguliranih poklicev, ocena sorazmernosti pa se izvede objektivno in neodvisno.

Nacionalni koordinator za opravljanje reguliranih poklicev oziroma dejavnosti v Republiki Sloveniji in ministrstvo, ki je pristojno za posamezno reguliran poklic ali dejavnosti, v fazi medresorskega usklajevanja poda to objektivno in neodvisno mnenje o oceni sorazmernosti. Takšno objektivno in neodvisno mnenje o oceni sorazmernosti je zavezujoče za poklicna oziroma strokovna združenja, kadar ta opravljajo oceno sorazmernosti. Da bi bila pripravljenost pripravljavcem predpisov, ki omejujejo dostop do reguliranih poklicev ali njihovo upravljanje, olajšana izvedba ocene sorazmernosti, smo na Ministrstvu za delo pripravili vprašanja, na katera je treba v tem postopku odgovoriti. Vprašanja so povzeta po testu sorazmernosti iz evropske baze reguliranih poklicev. Vprašanja za izdelavo ocene sorazmernosti, ki jo prinaša ta novela zakona, bodo predvidoma, tako smo se dogovorili z Ministrstvom za javno upravo, vključena tudi v metodologijo za oceno učinkov priprave predpisov na različna družbena področja.

Na podlagi vsega navedenega vas torej prosim za sprejem novele zakona in se vam zahvaljujem za pozornost.

Hvala.