Govor

Hvala lepa.

Spoštovana predsednica, spoštovani minister, državni sekretar in vsi prisotni!

V Novi Sloveniji ves čas poudarjamo, da mora denar slediti pacientu. Če želimo skrajšati čakalne vrste, je nujno potrebno uporabiti vse kapacitete, ki lahko te čakajoče obravnavajo, ne glede, kje so, zato ker ti ljudje tudi plačujejo v sistem, v sistem, ki mu ne more zagotoviti v nekem normalnem obdobju, časovnem obdobju storitev, ki jo nujno potrebuje. Verjamem, da se vsi strinjamo danes tukaj, da tisti, ki je v čakalni vrsti in čaka nad dopustno dobo, da je njegovo zdravstveno stanje ogroženo, da ni šel v čakalno vrsto zato, ker bo čez tri leta potreboval storitev, ampak je šel zato, ker storitev potrebuje.

Zato smo v Novi Sloveniji pripravili in vložili amandma k 1. členu, ki govori o tem, da se v 15. členu zakona za prvim stavkom, kjer je pika, nadomesti z vejico in doda besedilo »izvajalci zdravstvene dejavnosti zunaj mreže javne zdravstvene službe, ki imajo dovoljenje za opravljanje zdravstvene dejavnosti, pa za plačilo izbranih vrst zdravstvenih storitev po tem zakonu po realizaciji z zavodom sklenejo pogodbo«.

Se pravi, naš amandma prinaša tudi, da se za obdobja, ki so navedena in tudi za tiste, ki so, bom rekla, kjer je čakalna doba na dopustno dobo najdaljša, uporabi tudi izvajalce, ki so čisti zasebniki. Zakaj to ločevanje, če pa imamo težavo s tem, da ljudje res čakajo nad dopustno dobo? Še več, če gre ta gospod, gospa čez mejo na Hrvaško, se tudi hrvaškemu zasebniku plača, a ne, lahko opravi to, našim če bi pa to storitev želel opraviti v Sloveniji, pa ne.

Tukaj ne vidim razloga zakaj vendarle tudi minister in tudi koalicija se ne gre nasproti temu, da te čakalne dobe skrajšamo, popucamo, po domače rečeno, in začnemo lahko na novo s sistemom kot je bil vzpostavljen, saj to je samo za določeno obdobje. Verjamem, da se jih je v čakalnih vrstah, ki čakajo, teh 141 tisoč, in kot kaže jih je vedno več, ker smo že imeli tudi zakon, kjer smo to pucali, pa nismo bili dlih najbolj uspešni, da seveda tudi to nekaj stane, ampak jaz še enkrat poudarjam, pacient ki vplačuje v sistem, ima pravico do storitve takrat, ko jo potrebuje, in če že za to pravico že dolgo čaka je prav, če se pogovarjamo kako bomo rešili, kako bomo pomagali našemu zdravstvenemu sistemu, da se uporabijo vse proste kapacitete v našem sistemu. In ne pristajam na to, da zato, ker je pa on zasebnik, pa mogoče ima možnost, da pa te storitve ne sme opraviti

Imamo razne primere, kjer včasih tudi sam lahko plačaš, ampak storitev, da je opravljena. Ravno te dni sem izvedela za eno storitev, kjer so pod nujno naši strokovnjaki, naši kirurgi priporočil eni pacientki, da storitev čim prej opravi, in da jo bo najprej opravila na Hrvaškem. Seveda je bila samo plačnica, ker jo ni bilo mogoče izvesti v Sloveniji, zato ker so tudi dolge čakalne dobe, in če želi svoje zdravje ohraniti, naj to opravi in je opravila, operacija je stala 6 tisoč evrov. Po prvem zahtevku je dobila vrnjenih 150, po drugem pa 450 evrov. Sem pa rekla, da ni bila dolga čakalna, ampak je reševala svoje življenje, svoje zdravje, ker je bila tako zahtevna operacija, in je bila edina možnost, da je šla na hrvaško stran. In zakaj ne bi, če je obstaja tak specialist, tak zdravnik v Sloveniji, zakaj ne bi bilo to možno narediti v Sloveniji. Ker je pa gospa zaposlena in plačuje že 35 let v namen, ker vsi to plačujemo, da ko bomo potrebovali zdravnika, ga bomo tudi dobili. Meni se zdi da če, se vsak pri sebi vpraša kaj je prav, kaj bi bilo potrebno narediti, da je odgovor povsem in vsakemu jasen. Da, kot sem rekla, za neko obdobje uporab…, uporabimo vse tisto, kar imamo, skrajš…, čakalne vrste, sem že večkrat povedala in v Novi Sloveniji ves čas poudarjamo, skrajša…, čakalne vrste, bodo skrajšali samo zdravniki in pa zdravstveno osebje, medicinske sestre, nihče drug, tisti, ki delajo v našem zdravstvenem sistemu. S tega vidika, pa sem že te dni že kar nekaj primerov naštela, s tega vidika mislim, da je, draga koalicija, dragi minister, res čas, da pristopimo celovito k reševanju. Celovito, ne, ni to, da ene možnosti ne uporabimo, ampak rečemo, za pol leta bomo uporabili vse možnosti in bomo popucali, bomo omogočili tistim, ki najdlje in kar je najbolj pereče, da se opravi, ne vem, v pol leta, do konca leta, ne pa z nekimi kaskadnimi sistemi in ne vem še s čim, kar smo poslušali že v zadnjih dveh, treh letih, štirih letih, ko bi že šlo, ko bi bila zadeva že rešena, pa smo rekli, ne, kaskadni sistem mora biti narejen, da bomo to rešili, pa se ni nič rešilo, pa se s tem kaskadni, mislim, da srečujemo, štiri ali pet let že delamo na tem. Res, lahko bi še marsikaj povedala, pa saj govorimo ta teden res že cel čas o razmerah v zdravstvu. Želim si, no, da bi vendarle na tej točki razumeli, da pomagamo tistim, ki, katerih zdravje in pa življenje je ogroženo in čakajo v čakalni vrsti nedopustno dolgo. Teh je 141 tisoč. Verjamem, da ne vsi enako zahtevno, ampak da se določenim, ki so seveda v tej čakalni vrsti, omogoči, da pridejo tako ali drugače do storitve. S tem, ko sem rekla tako ali drugače, je ali čim prej v javnem, samo spet je ta rek, kaj je to čim prej, oziroma da se uporabi vse proste kapacitete, ki jih naše zdravstvo ima. In seveda s tega naslova smo vložili amandma, še enkrat poudarjam in se nadejam, da vendarle smo toliko daleč že vsi in se poznamo in prišli in poznamo razmere, da se bo ta amandma podprl. Hvala zaenkrat.