Govor

Hvala tudi vam za predstavitev.

Odpiram razpravo poslank in poslancev, in sicer razpravo o členih in vloženih amandmajih. Če dovolite, bi se najprej prijavila kar sama, da obrazložim amandmaje, in potem nadaljujemo z Ivo Dimic, ki se je že prijavila.

Torej, danes ste prejeli amandmaje koalicije. Naj takoj uvodoma povem, da do seje tudi na podlagi mnenja ZPS bomo vložili še dodatne amandmaje, ki bodo naslovili pomisleke, ki jih je predstavila uvodoma predstavnica Zakonodajno-pravne službe. Amandmaji, ki jih je vložila koalicija, pa sledijo predvsem že podanemu mnenju Zakonodajno-pravne službe in tudi predlogu, ki smo ga prejeli s strani ZZZS.

Kar je, recimo, ena taka bistvena sprememba, je, da smo obstoječi zakon predvsem v spremenjenem 15. členu v prvem odstavku dopolnili na način, da smo črtali »prvi pregledi na«, torej, da smo pustili samo izbrane zdravstvene storitve, saj ocenjujemo, da s tem vseeno imamo nekoliko več več manevrskega prostora in da lahko Vlada z uredbo v bistvu v vsakem trenutku naslovi tiste zdravstvene storitve, kjer je recimo najbolj pereča problematika glede čakanja ali pa so zdravju najbolj škodljive.

Kar se tiče ostalih členov, pa tako, kot sem že uvodoma povedala, gre predvsem za spremembe tehnične narave in na podlagi predlogov, ki smo jih sprejeli, tako da ni bistvenih vsebinskih sprememb. In tako kot sem že povedala, zagotovo bo še amandma na seji Državnega zbora, ko bo ta zakon obravnaval, vsaj v delu prvega odstavka 15. člena, 9. in prehodnih določb. Zdaj pa dajem besedo poslanki Ivi Dimic. Izvolite.