Govor

Spoštovane kolegice poslanke, poslanci, minister za zdravje, ostali prisotni.

Lep pozdrav na 19. nujni seji Odbora Državnega zbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da so zadržani, in da se današnje seje ne more udeležiti poslanec Zvonko Černač, medtem ko na seji kot nadomestni člani s pooblastili nastopajo poslanec mag. Branko Grims, ki nadomešča poslanca mag. Dejana Kaloha, poslanec Anton Štrubej, ki nadomešča poslanko mag. Karmen Furman, poslanec Lenart Žavbi, ki nadomešča poslanko Terezo Novak, in poslanka Jožica Derganc, ki nadomešča poslanca Miroslava Gregoriča. Prehajamo na določitev dnevnega reda današnje seje.

S sklicem seje, 13. junija ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora in sicer Predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, nujni postopek.

Ker do pričetka seje ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Zato kar prehajamo na 1. točko dnevnega reda, in sicer Predlog zakona o nujnih ukrepih za zagotovitev stabilnosti zdravstvenega sistema, nujni postopek, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 44. seji dne 16. junija 2023 odločil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku.

Amandmaji k predlogu zakona se vlagajo do zaključka razprave o členih na seji današnjega odbora.

Kot gradivo, objavljeno na spletni strani Državnega zbora ste prejeli predlog zakona z dne 9. 6. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 19. 6. 2023, mnenje Državnega sveta - Komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide z dne 21. 6. 2023, predlog amandmajev ZZZS z dne 20. 6. 2023.

Vabljeni k 1. točki so bili Vlada, Ministrstvo za zdravje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o amandmajih in o členih predloga zakona na podlagi 126. člena Poslovnika.

Istočasno obveščam, da smo prejeli tudi dvojne amandmaje in sicer, Poslanske skupine Nova Slovenija, ki jih je vložila 19. junija in amandmaje koalicije, ki so bili tudi vloženi pred začetkom seje in bodo razdeljeni tekom seje.

Odboru tako predlagam, da se razprava o vseh členih in amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o posameznih amandmajih, nato pa glasovanje o vseh členih skupaj. A kdo temu nasprotuje? Predajam besedo ministru za zdravje, Danijelu Bešič Loredanu. Izvolite.