Govor

Danijel Kastelic

Hvala lepa, spoštovana predsednica, hvala za besedo.

Spoštovane članice in člani obeh komisij, spoštovani varuh človekovih pravic, spoštovani predstavniki ministrstva skupaj z državnim sekretarjem in pa seveda vsi ostali vabljeni!

Za začetek naj se najprej zahvalim predsednici Komisije Državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti, gospe Evi Irgl, za izkazano voljo, da se prvič v parlamentarni zgodovini sestaneta delovni telesi obeh domov zakonodajne veje oblasti; vsaj po mojih informacijah je to prvi takšen primer.

Glede na aktualno in zelo pomembno problematiko, ki jo obravnavamo danes, sva z gospo Irgl ocenila, da je smiselno, da se sestanemo kar vsi skupaj in dobimo kar najboljši vpogled v dejansko stanje in možne rešitve. Glede na dnevni red vsi ostali vabljeni veste tudi, zakaj ste prišli. Sem pa vesel, da je ta seja, ki je skupna, že obrodila prve sadove. S strani izvajalcev sem bil seznanjen, da bo ministrstvo polovico regresa nakazalo izvajalcem, tako da naši asistenti ne bodo ostali brez regresa, dobili ga bodo vsi javni uslužbenci in pa vsi, ki so v stabilnih podjetjih, v delovnih okoljih, razen naši asistenti zaradi obračunavanja in podobnega.

Toliko za začetek.

Zdaj pa prehajamo na odločitev za našo komisijo glede dnevnega reda Komisije za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide, ki sem jo sklical na podlagi prvega odstavka 22. člena Poslovnika Državnega sveta.

Ugotavljam, da je prisotnih trenutno 7 svetnic in svetnikov, da so za današnjo sejo vsi obljubili udeležbo. Namesto državne svetnice Jasmine Opec Voroš je z nami državni svetnik dr. Matjaž Štolfa. Pozdravljeni!

Prehajamo na odločanje o dnevnem redu današnje seje. S sklicem seje 1. junija 2023 ste članice in člani Komisije Državnega sveta po elektronski pošti prejeli predlog dnevnega reda, ki se glasi: Financiranje osebne asistence.

Ali želi kdo o predlaganem dnevnem redu razpravljati od svetnikov? Vidim, da ne, zato prehajamo na glasovanje.

Glasujemo.

Navzočih je 7 članic in članov komisije, za je glasovalo 7, nihče proti.

(Za je glasovalo 7.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red sprejet.

Besedo predajam gospe Evi Irgl. Izvolite.