Govor

Uroš Krek

Najlepša hvala, predsedujoča.

V imenu predsednice Republike se vam zahvaljujem za povabilo na to 2. sejo Ustavne komisije in tudi priložnost za predstavitev nekega izhodiščnega mnenja ali pa začetnega mnenja glede predlagane spremembe Ustave.

Predsednica republike se strinja in tudi podpira pričetek procesa spremembe Ustave glede imenovanja in razrešitve ministrov, glede imenovanja in razrešitve ministrov, glede pristojnosti in sestave Vlade ter njene interpelacije oziroma sprememb predlaganih sprememb 112., 114. in 118. člena Ustave. Predlagane spremembe, o katerih bo potekala razprava danes, po našem mnenju, po predsedničinem mnenju, po več kot 30. letih od sprejetja Ustave predstavljajo spremembo, ki bodo omogočile hitrejše, racionalnejšo in vsekakor tudi podobnim parlamentarnim sistemom bližjo ureditev imenovanja ministrov. Če boste v Državnem zboru te predlagane spremembe sprejeli bo s tem, kot gospod Cigler tudi dejal, odpravljen eden v bodoče večjih problemov slovenske Ustave. Podobno velja tudi za spremembo, kjer bo možna le interpelacija celotne vlade in ne več posameznih ministrov. In podoben korak, ki pa bo seveda narekoval preudarno ureditev pa je predlog, da se z zakonom opredeljuje le pristojnost Vlade in delovna področja ministrstev, ne pa več tudi sestavo Vlade in število te reorganizacijo ministrstev kot do sedaj.

Torej, da zaključim, predsednica Republike podpira pričetek procesa spremembe Ustave, vezanih na vsebino današnje seje Ustavne komisije. Prav tako pa bomo svoja razmišljanja mogoče bolj poglobljeno predstavili strokovni skupini, če se boste danes odločili, da da jo imenujete. Tako da, hvala za pozornost.