Govor

Spoštovani pozdravljeni! Počasi bomo začeli, prosim za mir. Hvala.

Spoštovani! Preden začnem z današnjo sejo bi želela vse obvestiti, da bom 2. sejo Ustavne komisije na podlagi drugega odstavka 47. člena Poslovnika Državnega zbora vodila na podlagi pisnega pooblastila upravičeno odsotnega predsednika Jožefa Horvata. Pooblastilo za vodenje 2. seje mi je bilo dano 9. 6. 2023 in je shranjeno v sistemu Udis.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani komisije: Jožef Horvat, Ferenc Horváth in dr. Matej Tašner Vatovec. Na seji kot nadomestne članice in člani komisije s pooblastili sodelujejo: poslanka Monika Pekošak nadomešča poslanko Janjo Sluga, poslanec Janez Cigler Kralj nadomešča poslanca Jožefa Horvata.

Sklic seje ste prejeli 25. 5. 2023. Ker do 12. ure včerajšnjega dne nisem prejela predloga za umik točke oziroma razširitev dnevnega reda, bomo na današnji seji obravnavali, kot je bilo zapisano v sklicu druge seje, naslednjo točko: Predlog za začetek postopka za spremembo Ustave Republike Slovenije z osnutkom Ustavnega zakona UZ112, 114, 118, EPA 728/IX.

PREHAJAMO NA 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZA ZAČETEK POSTOPKA ZA SPREMEMBE USTAVE REPUBLIKE SLOVENIJE Z OSNUTKOM USTAVNEGA ZAKONA (UZ112,114,118), EPA 728-IX, v katerem skupina poslancev predlaga spremembe 112., 114. in 118. člena Ustave. Predlog za začetek postopka za spremembo Ustave Republike Slovenije z osnutkom ustavnega zakona z dne 4. 4. 2023 je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo komisije so k obravnavi te točke vabljeni skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Janezom Cigler Kraljem, predsednica Republike, Vlada in Državni svet.

Začenjam z razpravo o predlogu, da se začne postopek za spremembo Ustave. Predlagam, da uvodno podate svoje predstavitve v največ petih minutah. Želi predstavnik predlagatelja podati dopolnilno obrazložitev? Ja. Prosim, kolega Cigler Kralj, imate besedo.