Govor

Predsedujoča, hvala za besedo. Spoštovana državna sekretarka s sodelavcem.

Svet Evropske unije je 5. aprila 2023 sprejel direktivo, ki omogoča znižanje DDV na energente do minimalne višine 5 %. Državni zbor je 23. avgusta 2022 po nujnem postopku sprejel Zakon o nujnem ukrepu na področju DDV za omilitev dviga cen energentov. Na podlagi tega zakona se je DDV za določene vrste energentov znižal iz 22 % na 9,5 % za obdobje od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023. Znižanje DDV je zajemalo naslednje energente: električno energijo, zemeljski plin, daljinsko ogrevanje, les za kurjavo. Vlada Republike Slovenije oziroma

Ministrstvo za finance je 30. maja letos sporočilo, da ukrepa ne namerava podaljšati, kar pomeni, da so od 1. junija letošnjega leta cene prej navedenih energentov občutno višje, saj se bo DDV obračunaval po splošni stopnji, ki je 22 %. Predlagatelji menimo, da takšna odločitev Vlade Republike Slovenije ne sledi potrebam državljank in državljanov, saj se na primer les, namenjen kurjavi, dobavlja že v poletnih mesecih. Eden od proizvajalcev peletov je opisal njihovega povprečnega kupca, ki kupi prvo tono peletov avgusta, decembra dve toni, januarja, še eno in morda, odvisno od zime, še eno aprila. Ne samo lesna biomasa, tudi cene električne energije, ki se med drugim v poletnih mesecih uporablja tudi za hlajenje zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja, so občutno previsoke. S predlogom zakona zato predlagamo, da se DDV za dobavo električne energije, zemeljskega plina, daljinskega ogrevanja in lesa za kurjavo obračunava po znižani 9,5 % stopnji do konca letošnjega leta. S tem bomo zagotovili, da se cene ne bodo še povišale in da gospodinjstva, državljanke in državljani ne bodo v skrbeh pred novo kurilno sezono. Podobne ukrepe je sprejelo kar nekaj evropskih držav in na primer v Nemčiji ukrep znižanje stopnje DDV na plin na 7 % velja do 31. marca naslednje leto.

Glede na mnenje Zakonodajno-pravne službe, ki smo ga, ki smo ga pač prejeli in v katerem kot edini problem navaja pač retroaktivnost zakona, ker velja, ker naš predlog je bil s . junijem, smo pravkar vložili amandma odbora, s katerim predlagamo njegovo uporabo od prvega avgusta letošnjega leta. Toliko. Hvala.