Govor

Matic Švab

Spoštovani, spoštovane poslanke, spoštovani poslanci. Ime mi je Matic Švab in prihajam iz Olimpijskega komiteja Slovenije.

V uvodu bi najprej rad izpostavil, da Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez dela in je vedno delalo v dobro slovenskega športa in to je ena od naših poslanstev in tako verjamem, da bo tudi v prihodnjih letih. V srcu našega delovanja so športnice in športniki, ki nas zastopajo na vseh večjih tekmovanjih, športni delavci, prostovoljci in pa seveda tudi vse ostale športne organizacije, ki skrbijo za razvoj športa bodisi na lokalni bodisi na nacionalni ravni.

Kar se tiče Športne loterije, je bilo podanih kar nekaj informacij, nekatere bom mogel tudi tekom mojega kratkega nagovora tukaj demantirati. Prva stvar, ki je zelo pomembna, je ta, da Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez vodi transparenten in intenziven dialog s svojimi članicami, člani izvršnega odbora, ki bo na koncu odločal o tem, ali bomo šli v prodajo deleža v Športni loteriji ali ne. Torej Olimpijski komite Slovenije - Združenje športnih zvez se še ni odločal o tej tematiki in seveda tehtamo vse argumente za in pa seveda tudi argumente proti. Tisti argumenti, ki nas najbolj skrbijo, so predvsem argumenti, da mislim, da v tej stavbi ste bili že trikrat, dragi poslanci in poslanke, pri tem, da sprožite demonopolizacijo slovenskega športa oziroma Športne loterije, kar seveda nas lastnike postavlja v en dokaj zahteven položaj, ker dejansko potem ne vemo, kako se bodo tuji konkurenti obnašali na slovenskem trgu oziroma vemo in predvidevamo, da bi dejansko moč Športne loterije bila mnogo manjša, da bi se dobički in marže zmanjševali, hkrati pa dejansko bi se lahko zgodilo, kar nas dejansko tudi najbolj skrbi, kaj bi se zgodilo s samo športno loterijo. V nekih opcijah, simulacijah bi se lahko zgodilo to, da bi moral Olimpijski komite Slovenije vlagati v dokapitalizacijo družbe, to pa ni naša ne poslanstvo ne naloga. Zato je seveda skrb, da v primeru, ko dobimo potencialno ponudbo, da jo preučimo, o tem obvestimo seveda naše članice, izvršni odbor, ki je potem tisti, ki dejansko odloča v sami zadevi. Je pa seveda zelo pomembno vedeti, da imamo v mislih dobro delovanje slovenskega športa in ta del je relativno pomemben. Tako da kar je bilo na začetku povedano s strani gospoda Breznika, Olimpijski komite Slovenije je prejel eno ponudbo, o tem smo tudi komunicirali na naši spletni strani. Noben, to je zavezujoča ponudba, nobene odločitve še ni bilo podane in o tem bo odločal izvršni odbor Olimpijskega komiteja Slovenije v prihodnjih letih. Bi pa res vse tukaj pozval, da imamo seveda na tehtnici obe stvari, tako kot sem že na enkrat rekel, kaj se zgodi, če pride do monopolizacije slovenskega trga in pa seveda mi moramo kot odgovoren lastnik razmišljati tudi v smeri, kaj se zgodi v tem primeru, seveda, če bo država se odločila, da bo trg zaprt še nadaljnjih 10 let. Verjamem, da ne bo nobenih težav in bo to razmišljanje o potencialni prodaji hitro izpuhtelo. Tako da to je tudi ena od stvari, ki je zelo pomembna.

Kar se pa tiče, mogoče bi še eno stvar bi opozoril, veliko se pogovarjamo o fundaciji v športu, pa o lastniškem deležu organizacij športnih, vključno z Olimpijskim komitejem Slovenije. To sta dve različni zadevi. Eno je, da imamo mi lastniški delež v Športni loteriji, ki ne vpliva na koncesijsko pogodbo in pa na koncesijske dajatve v Športno loterijo. Tukaj smo zavezani zakonu in to je res pomembno, da pač ločimo, tako da ta del je relativno pomemben. Druga stvar, ki bi jo demantiral, absolutno ne iščemo skladov, ki bodo prišli in seveda s svojimi milijonskimi budgeti potem investirali v šport. Potencialni kupec, če že, bo tisti, ki bo mogel spoštovati vsa sidra strateška, ki jih je opredelila uprava Športne loterije, ki bodo dejansko zelo pomembna. In na tem delu verjemite, da je ponudba prišla s strani potencialnega kupca, ki je eden glavnih igralcev na svetovnem trgu in pozna športno panogo oziroma panogo stavništvo in je seveda to tudi relativno pomembno.

Tako da to je, kar sem hotel na tem začetku povedati. Če bo potem priložnost seveda na še kakšno repliko, zdaj pa verjamem, da bodo moji kolegi še lahko dopolnili.