Govor

Lepo pozdravljeni vsi skupaj, vse članice in člani odbora in ostale prisotne. Pričenjam 25. nujno sejo Odbora za finance. Obveščam vas, da so na seji kot nadomestni člani Zoran Mojškerc namesto dr. Anžeta Logarja in pa Robert Janev namesto Andreje Živic. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem seje.

Prehajamo na PRVO IN EDINO TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PRODAJA ŠPORTNE LOTERIJE SLOVENIJE IN IGRE NA SREČO D. D. Poslanska skupina SDS je 6. 6. 2023 na Odbor za finance naslovila zahtevo za sklic nujne seje z navedeno točko dnevnega reda. Kot gradivo k tej točki dnevnega reda ste prejeli zahtevo Poslanske skupine SDS s predlogi sklepov, ki je bila objavljena na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem seje. dodatno ste prejeli tudi objavljeno vse na e-klopi, dopis FIHO, stališče Športne loterije in pa umik drugega in tretjega sklepa Poslanske skupine SDS. Na sejo so bili vabljeni Franc Breznik v imenu predlagatelja zahteve, dr. Robert Golob, predsednik Vlade, ki se je opravičil, Klemen Boštjančič, minister za finance, Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport, ter Branko Zorman, predsednik Fundacije za šport. Dodatno so bili vabljeni tudi Olimpijski komite Slovenije, Smučarska zveza Slovenije, Nogometna zveza Slovenije, Športna loterija, Fundacija za financiranje invalidskih, humanitarnih organizacij v Republiki Sloveniji ter Skupnost občin Slovenije.

Predlagam, da razpravo opravimo tako, da najprej predstavnik predlagatelja zahteve za sklic nujne seje dodatno obrazloži zahtevek za sklic. V nadaljevanju bomo besedo dobili vabljeni, nato sledi razprava članic in članov odbora. Besedo dajem predstavniku predlagatelja, gospodu Francu Brezniku, izvolite.