Govor

Mateja Jandl

Hvala lepa. Spoštovane gospe in spoštovani gospodje! Z veseljem smo se odzvali z Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in sicer bom prebrala našo izjavo: Predlog resolucije o nacionalnem programu na področju drog za obdobje 2023 do 2030 naslavlja ključne javno zdravstvene izzive na področju prepovedanih drog ter hkrati kaže na dobre rezultate ukrepov in politik na tem področju v naši državi do sedaj. Pojav uporabe prepovedanih drog postaja vedno bolj kompleksen in zajema vedno več snovi, ki se zlorabljajo ter širši spekter uporabnikov in njihovega vedenja, s katerimi javno zdravstvenimi izzivi se torej soočamo, ki jih tudi naslavlja ta predlagana resolucija. Ti vključujejo uporabo drog med mladimi. Mladostniki so še posebej ranljivi za zlorabo drog, saj se še razvijajo in so bolj dovzetni za tveganja. V Sloveniji je število mladih, ki so že uporabili katero prepovedano drogo, relativno visoko in predstavlja pomemben izziv za javno zdravje, zato je potrebno največ pozornosti nameniti preventivnim ukrepom za preprečevanje uporabe drog. To vključuje spodbujanje zdravega načina življenja, krepitev socialnih in emocionalnih veščin otrok in mladih, krepitev družin, povečanje možnosti za prostočasne aktivnosti in ostale možnosti okoljske preventive in tako dalje.

Spreminjanje vzorcev uživanja drog. Poleg problematike več substanc na trgu se soočamo tudi z uporabo več drog hkrati, kar lahko povzroči resne zdravstvene posledice. Takšne kombinacije drog so pogosto težko predvidljive, vodijo do zastrupitev in drugih zdravstvenih težav, zahtevajo hospitalno zdravljenje in povečujejo možnosti kroničnih obolenj, vključno z duševnimi boleznimi. Tukaj moramo omeniti tudi razvijajočo se potrebo po multidisciplinarni podpori za zdravljenje starajočih se uporabnikov, predvsem opioidov.

Tretjič, zaradi nenehnega spreminjanja trendov in potreb na področju prepovedanih drog bo potrebno stalno spremljanje in pripravljenost, da preprečimo tveganja in prilagodimo naše odzive. Tukaj imamo predvsem v mislih povečevanje raznolikosti in razpoložljivosti stimulativnih drog, skrb za zdravje zaradi novejših in neznanih psihoaktivnih snovi ter sintetičnih drog, ki pa imajo močan učinek, ter razumevanje posledic visoke razpoložljivosti konoplje in izdelkov iz konoplje za javno zdravje. Zmanjšanje bremena nalezljivih bolezni je ena od največjih epidemioloških težav, ki so povezani z drogami. To je širjenje okužb z virusom HIV in hepatitisom C. Na srečo je Slovenija že sprejela ukrepe za preprečevanje okužb, kot so izmenjava pribora za iniciranje drog ter redno testiranje na okužbo. Prav tako se je Slovenija zavezala k cilju Svetovne zdravstvene organizacije na poti k eliminaciji hepatitisa C do leta 2030.

Spletni prostor postaja vse pomembnejši pri prepoznavanju trendov v povpraševanju in ponudbi prepovedanih drog. Pri tem bo uporaba novih tehnologij ponudila nove načine za preprečevanje uporabe drog, zmanjševanje škode in izboljšanje zdravljenja odvisnosti. Na primer uporaba mobilnih aplikacij, umetne inteligence in virtualne resničnosti lahko omogoči opozarjanje na nove nevarne snovi ali pa omogoči izvajanje preventivnih in terapevtskih programov na daljavo, ki lahko pomagajo pri dosegu večjega števila ljudi. Pomembno je tudi poudariti, da je Slovenija v zadnjih dveh letih dosegla zmanjšanje števila smrtnih primerov zaradi predoziranj. Takšen trend je rezultat različnih ukrepov in pristopov, ki smo jih uvedli v Sloveniji med drugim: vzpostavitev sistema zgodnjega opozarjanja na nove psihoaktivne snovi, uvedbe ukrepa širše dostopnosti na loksona, sprejeli smo učinkovite ukrepe za zmanjševanje škode ter vzpostavili široko razvejano mrežo centrov za zdravljenje odvisnosti z nadomestno terapijo in spremljajočo psihosocialno podporo in rehabilitacijo.

Slovenija se torej uspešno spopada z izzivi na področju drog. Sistematično zbiranje podatkov in izvajanje raziskav za spremljanje trendov uporabe drog in posledic, ki jih povzročajo droge, sta ključnega pomena, saj na osnovi epidemioloških podatkov oblikujemo in izvajamo na dokazih temelječe ukrepe. To je eno od poslanstev delovanja NIJZ na področju prepovedanih drog. Pomembno je sodelovanje med različnimi sektorji, kot so zdravstveni, socialni, pravni in izobraževalni sektor, kar naslavlja pred predlagana resolucija. Skupno delovanje tako lahko izboljša dostopnost do storitev in koordinacijo ukrepov, kar vodi tudi v zmanjševanje stigme, ki je ključnega pomena za zagotavljanje boljšega dostopanja do zdravljenja in podpore ter za okrevanje uporabnikov prepovedanih drog. S tem končujem. Hvala za pozornost in zaključujem mnenje NIJZ, ki popolnoma podpira predlagano resolucijo. Hvala.