Govor

Spoštovane kolegice poslanke, kolegi poslanci, predstavniki ministrstva, Državnega sveta in še vsi ostali vabljeni.

Lepo lep pozdrav na 5. redni seji Odbora za zdravstvo. Pričenjamo sejo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena Poslovnika. Obveščam vas, da so seje zadržani in da se seje ne bodo mogli udeležiti naslednji člani in sicer poslanka Jelka Godec, poslanka mag. Karmen Furman, poslanec mag. Dejan Kaloh, poslanec Zvonko Černač in poslanka Alenka Jeraj. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo Jožica Derganc, ki nadomešča Tereza Novak, Dejan Premik, ki nadomešča poslanko Matejo Čalušić, in Darko Krajnc, ki bo nadomeščal poslanca Roberta Janeva, ko ne bo z nami.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem 30. maja 2023 ste prejeli predlog dnevnega reda, in sicer Predlog resolucije o nacionalnem programu na področju drog za obdobje 2023-2030. Amandmaji k predlogu akta so se vlagali do 7. junija in 2. točka razno. Ker včeraj do 12. ure ni bilo predlogov za razširitev dnevnega reda oziroma za umik katere izmed predlaganih točk je določen dnevni red takšen kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, IN SICER NA PREDLOG RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU NAJU NA PODROČJU DROG ZA OBDOBJE 2023 DO 2030, ki jo je Državnemu zboru v obravnavo in sprejem predložila Vlada Republike Slovenije in je objavljen tudi na spletni strani Državnega zbora. Naj še to povem, da kot nadomestni član sodeluje dr. Matej Tašner Vatovec, ki nadomešča poslanca Miha Kordiša. Torej kot gradivo na seji za sejo odbora ste prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe in tudi mnenje Državnega sveta Republike Slovenije. K točki dnevnega reda so bili vabljeni predstavniki Vlade, Ministrstva za zdravje, Zakonodajno-pravne službe, Državnega sveta, Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Kot sem že povedala, v poslovniškem roku, torej do 7. junija, ni bilo vloženih amandmajev. Vloženi pa so bili predlogi za amandmaje odbora, in sicer v dveh dokumentih, ena razširjena verzija in nato še predlog amandmaja k 12. poglavju, ki jih bomo danes obravnavali. Torej obravnava Predlog Resolucije o nacionalnem programu poteka, torej obravnava poteka na odboru na način kot je v Državnem zboru uveljavljen ob obravnavi aktov, ki jih sprejema in to je v enofaznem postopku, torej, po analogiji zakonodajnega postopka s pripravo dopolnjenega predloga akta v primeru sprejema amandmajev na matičnem delovnem telesu.

Prehajamo na drugo obravnavo predloga resolucije, v kateri bomo na podlagi 171. člena Poslovnika v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma poglavjih predloga resolucije. Sedaj pa dajem besedo predstavniku Ministrstva za zdravje, državnemu sekretarju mag. Tadeju Ostrcu. Izvolite.