Govor

Spoštovani kolegice poslanke in poslanci ter vsi vabljeni, prisotni na današnji seji odbora, prav lepo pozdravljeni!

Začenjam 17. nujno sejo Odbora za zdravstvo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: predstavnika italijanske in madžarske narodne skupnosti, službena odsotnost, in Zvonko Černač, službena odsotnost. Kot nadomestni poslanci na seji sodelujejo: namesto Tereze Novak mag. Dejan Premik in namesto mag. Dejana Kaloha mag. Branko Grims.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje, 7. 6. 2023, ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora. Seja je sklicana na podlagi zahteve poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica za sklic nujne seje odbora z dne 6. 6. 2023, s točko dnevnega reda: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, druga obravnava (EPA 741-IX). Ker do začetka seje ni bilo predlogov za razširitev dnevnega reda oziroma za umik točke dnevnega reda, je določen takšen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem, v skladu s 44. členom Poslovnika, dnevni red seje odbora: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, druga obravnava.

Amandmaji k predlogu zakona se vlagajo do začetka obravnave predloga zakona na seji odbora.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O ZDRAVSTVENEM VARSTVU IN ZDRAVSTVENEM ZAVAROVANJU, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim mag. Borutom Sajovicem.

Kot gradivo, objavljeno na spletni strani Državnega zbora, ste prejeli predlog zakona z dne 20. 4. 2023, zahtevo za sklic nujne seje odbora z dne 6. 6. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 9. 6. 2023, mnenje Državnega sveta z dne 13. 6. 2023, mnenje Vlade z dne 25. 5. 2023, mnenje Sindikata finančnih organizacij Slovenije z dne 22. 5. 2023, komentar Slovenskega zavarovalniškega združenja z dne 24. 5. 2023, predloge Agencije za zavarovalni nadzor z dne 25. 5. 2023, mnenje Mednarodnega foruma znanstveno raziskovalnih farmacevtskih družb z dne 8. 6. 2023, predlog amandmaja civilne iniciative Glas ljudstva z dne 8. 6. 2023, mnenje Združenja občin Slovenije z dne 9. 5. 2023, pripombe Vzajemne zdravstvene zavarovalnice z dne 7. 6. 2023, mnenje ZZZS z dne 18. 5. 2023 in amandmaji Vlade z dne 14. 6. 2023.

K prvi točki so bili vabljeni: predlagatelj predloga zakona, Vlada, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za finance, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Združenje občin Slovenije, Sindikat finančnih organizacij Slovenije, Slovensko zavarovalno združenje, Agencija za zavarovalni nadzor in kot dodatno še Inštitut 8. marec.

Pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o amandmajih in členih predloga zakona v skladu s 126. členom Poslovnika. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih, nato pa glasovali o vseh členih skupaj. Morda kdo temu nasprotuje? (Ne.)

Besedo predajam predlagateljici zakona, mag. Tamari Kozlovič.