Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Začenjam 43. sejo Odbora za zadeve Evropske unije. Na začetku vam naj vas obvestim, da danes nimamo zadržanih in nimamo nobenega nadomestnega člana, tako da ste vsi stalni člani Odbora za zadeve Evropske unije ali prisotni. Pozdravljam tudi novega stalnega člana Odbora za zadeve Evropske unije, mag. Miroslava Gregoriča, ki ga lepo pozdravljam. Obveščam vas, da so na sejo seveda vabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta, vse navzoče vas seveda lepo pozdravljam.

Prehajam na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je torej določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Vseeno pa smo vmes dobili eno nadomeščanje, Almo Intihar bo vseeno nadomestil na tem odboru Miha Lamut, ki ga pozdravljam na današnji seji.

Prehajamo pa na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, GRE ZA PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA SKLEPA SVETA O PODPISU V IMENU EVROPSKE UNIJE, TOREJ SPORAZUMA O PROSTI TRGOVINI MED EVROPSKO UNIJO IN NOVO ZELANDIJO.

Gradivo k 1. točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 1. junija 2023, k 2. in pa k 3. točki pa 25. maja 2023 na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za njihovo obravnavo v Državnem zboru je danes, gradivo k tej točki je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zadeve Evropske unije, torej kot pristojnemu odboru in Odboru za gospodarstvo kot matičnem delovnem telesu. Slednji ga je obravnaval na 16. nujni seji, to je bilo torej 8. junija 2023 in je sprejel mnenje, ki smo ga prejeli. Sedaj bom na začetku prosil državnega sekretarja Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport. Vidim, da je z nami gospod Matevž Frangež, torej, da nam predstavi predlog sklepa sveta, zlasti pa seveda predlog stališča Republike Slovenije. Gospod državni sekretar, izvolite.