Govor

Še enkrat vsem lep pozdrav!

Pričenjam 23. nujno sejo Odbora za finance.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne more udeležiti naslednji člani, pardon, na seji kot nadomestni člani in članice odbora sodelujejo: namesto dr. Anžeta Logarja Jožef Jelen, namesto Franca Propsa Mirjam Bon Klanjšček in pa namesto Jerneja Vrtovca Jožef Horvat.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - MNENJE ODBORA O ZAHTEVI DRŽAVNEGA SVETA ZA PONOVNO ODLOČANJE DRŽAVNEGA ZBORA O ZAKONU O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O IZVRŠEVANJU PRORAČUNOV REPUBLIKE SLOVENIJE ZA LETI 2023 IN 2024.

Državni svet je na 4. izredni seji 31. 5. 2023 na podlagi tretje alineje prvega odstavka /nerazumljivo/ člena Ustave Republike Slovenije sprejel zahtevo, da Državni zbor ponovno odloča o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leti 2023 in 2024, ki ga je Državni zbor sprejel na 10. seji, 25. 5. 2023. Zahteva Državnega sveta je bila Odboru za finance kot matičnemu delovnemu telesu posredovana v mnenje na podlagi 147. člena Poslovnika Državnega zbora.

K obravnavi te točke so vabljeni Državni svet, Ministrstvo za finance in Zakonodajno-pravna služba.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo Državnega sveta, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Vlade in pa zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora z obravnavano točko dnevnega reda.

Pričenjamo z obravnavo zahteve Državnega sveta za ponovno odločanje o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračuna Republike Slovenije za leti 2023 in 2024.

Besedo dajem predstavniku Državnega sveta za obrazložitev zahteve, gospod državni svetnik Mitja Gorenščak.

Izvolite.