Govor

Hvala lepa. Vem, da so zdaj na vrsti gostje, ampak se mi zdi, da bodo neke stvari potem toliko oddaljene, da mogoče ne bo potekalo zaporedno in se mi zdi, da sem dolžna odgovoriti na nekatere zadeve, ker gre tukaj pa res za zavajanje javnosti in to hudo zavajanje javnosti.

Zdaj, spoštovani predstavnik Vlade, povejte mi ali evropska direktiva dopušča, da se nek zahteven projekt razdeli na posamezne manjše dele zato, da se potem na nek način izigra tisto, kar bi projekt moral sicer imeti, več zahtevanih dokumentov? Povejte mi, ali je to normalno, da se dela na takšen način, da se projekt, ki bi moral že na začetku veljati za zelo, zelo zahtevnega in bi moral imeti vsa potrebna okoljevarstvena dovoljenja, razdeli na neke posamezne dele, oprostite, kot da bodo fekalije tekle po delih, če ni to izigravanje.

Kot drugo. Dejstvo je, da tudi ni vseh gradbenih dovoljenj, in to kar ste napisali v svojem mnenju, spoštovani, se opirate na neko gradbeno dovoljenje, ki sploh ni ne vem kako danes v javnosti izpostavljeno, sporno gradbeno dovoljenje, ki ga ni, ki ga ni, pa tam teče poseg, je še vedno takšno kot je. Dela potekajo tam kjer gradbenega dovoljenja ni in tukaj gre za parcelo, ki ima povsem drugačno številko kot ste jo vi navedli v svojem mnenju.

Kot drugo. Dejstvo je, da se je pač že gradilo tam kjer gradbenega dovoljenja sploh ni. Ali je to normalno? Je to dopustno? Boste zdaj rekli, da so črnogradnje dopustne. Ampak s tem, kar danes delate, govorite ravno to. Črne gradnje v Republiki Sloveniji so dopustne. To nam zdaj hočete povedati.

Zdaj pa kar se tiče ZUPA. Glejte, jaz res pozivam, dajte si dobiti nekega dobrega strokovnega sodelavca, prosite gospoda dr. Jerovška, pa vam bo povedal kaj vse lahko.

Prvič, možno je obnova postopka. Možna je obnova postopkov.

Drugič. Odprava odločbe po nadzorstveni pravici in vi kot ministrstvo imate nadzorstveno pravico, kajti gre za poseg v javno korist, se pravi, za javni interes in tukaj imate vse možnosti za odpravo odločbe. Ničnost odločbe, ki ni vezana na noben rok in se lahko, se pač lahko odloči za to takrat, kadar gre za hudo nevarnost in tudi kazniva dejanja. A ni dosti nevarno, da se ogroža voda za 340 tisoč in več ljudi.

Pa še to, ker gre za zaščito javnega interesa, lahko zahtevate od državnega odvetništva, da vloži tožbo zaradi zaščite javnega interesa. Tožbo. Ampak jaz vem, čakate, da se bodo nekatera pravna sredstva dobesedno izjalovila oziroma ne bodo več uporabna, ampak ne glede na to, ničnost postopka se lahko izpelje kadarkoli, za to ni roka in ni res, da ni podlage. Zdaj sem vam povedala.

In še dodatno, spoštovani predstavniki ministrstva. Poglejte, kako se gospod Janković dela norca iz vas. Res. Kako vas ponižuje. Zdaj, enkrat smo že slišali to kako se je minister za zdravje moral njemu opravičevati. Opravičevati zato, ker se je postavil na stran tega, da ljudje dobijo zdravnika, potem se mu je mogel pa za to opravičiti. Zdaj se mu boste lahko še vi, ker poglejte kaj je bilo izrečeno. Glede presoje vplivov na okolje, občina mora Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo do 11. aprila - katerega smo danes, junija, se pravi, kmalu bo dva meseca - posredovati dokumentacijo o presoji vplivov na okolje za kineto. Ste ga dobili? Niste. Veste, zakaj? Ker je Jankovič javno in brezsramno povedal: »Tega ne bom naredil, tega ne bom naredil.« Vi pa pravite, da nimate vzvodov, da zadevo ustavite! Pa komu vi lažete? Dva meseca je že od tega, kar bi moral narediti, pa ni naredil. Jaz vas resno sprašujem, zakaj to dopuščate? Ali imamo res šerifovstvo v tej državi? Ali je res to? In zdaj vedno bolj verjamem, da je sedež Vlade v Mestni hiši 1, tamle na Mestnem trgu 1, in da je Gregorčičeva daleč nekje spodaj. Ampak, glejte, tukaj gre za ljudi. Vi se politično zmenite, kakor hočete, kdor bo koga poslušal, ampak to zadevo je treba ustaviti. In vam se dobesedno posmehuje, tudi vam, in vi ne naredite nič. Celo pravite, da nimate po Zakonu o upravnem postopku nobene možnosti. Ogromno jih imate, ogromno jih imate!