Govor

Špela Maček Guštin

Hvala lepa.

Predlog priporočila smo preučili z vidika pristojnosti naše službe. Pri tem smo seveda izhajali iz narave priporočila kot akta Državnega zbora, ki ga ureja Poslovnik Državnega zbora. S tem aktom torej Državni zbor predlaga ukrepe za delo predvsem drugih državnih organov in tudi za delo organizacij in posameznikov, ki opravljajo oziroma kadar opravljajo javne službe ali izvršujejo javna pooblastila. Pri tem je Državni zbor vezan z načelom delitve oblasti in načelom pravne države. V primeru obravnavanega predloga priporočila se pripombe naše službe nanašajo na nejasnost besedila v posameznih točkah oziroma na neprimernost nekaterih izrazov, ki se uporabljajo tudi večkrat oziroma na več mestih. Pripombe o jezikovni ustreznosti se nanašajo tudi na besedilo 4. točke predloga priporočila, kjer se zdi, da so besedilni sklopi nepravilno povezani in zato slabše razumljivi. V tej točki so tudi našteti nekateri dokumenti, ki izhajajo iz izvajanja pristojnosti in nalog drugih državnih organov, zaradi česar je njihova neposredna obravnava s strani Državnega zbora sporna z vidika njegove nadzorne funkcije v povezavi z načelom delitve oblasti.

Poleg jezikovnih nejasnosti besedila smo izpostavili tudi problematičnost ponovnega sklicevanja na že sprejeta priporočila in vprašanje določanja rokov pri predlaganju ukrepov za delo drugih organov. Rok v tem smislu nima narave ukrepa, ker ni sredstvo za dosego cilja, ampak je cilj sam po sebi, zato po našem mnenju ne sodi v priporočilo, ker glede na svoj pomen že prehaja v zahtevo.

Toliko o našem mnenju, ampak zdaj moram nekaj povedati še o amandmajih. Ob začetku te seje sem prejela vloženi amandma Poslanske skupine Nove Slovenije, ki je v delu, kjer se nanaša na Mestno občino Ljubljana neskladen s 111. členom Poslovnika Državnega zbora, kjer je urejeno priporočilo kot akt Državnega zbora, priporočila namreč ni mogoče sprejeti glede samoupravne lokalne skupnosti, ker v primeru obravnavanega predloga priporočila ta ne predstavlja državnega organa ali organizacije in posameznika, ki opravlja javno službo ali izvršuje javna pooblastila, zato bi bilo treba ta amandma uskladiti s poslovniškimi določbami.

Hvala lepa.