Govor

Hvala lepa za besedo, predsedujoča.

Dobro jutro vsem skupaj! Upam, da bo takšen tudi dan.

Smo o nedopustni gradnji glede kanala C0 na ljubljanskem vodonosniku že govorili? Smo, seveda smo. Je o tem potrebno še govoriti? Absolutno. Absolutno, tudi zato, ker je vse več opozoril, ker je vse več novih dejstev, ki govorijo o tem, da bi morala biti ta gradnja nemudoma ustavljena. Nenazadnje danes to dokazuje tudi velik odziv strokovne javnosti in posameznikov, ki so vse glasnejši pri tem, da je potrebno gradnjo ustaviti. Me pa nekaj blazno moti oziroma se sprašujem kakšno Vlado sploh imamo. Govorimo o gradnji kanala C0 nad vodonosnikom, ki ogroža, ki ogroža okoli 350 tisoč ljudi. Tukaj, k tej številki je potrebno prišteti tudi vse tiste, ki na tak ali drugačen način prihajajo v to mesto; študentje, dijaki, nenazadnje je to tudi glavno mesto in ima poseben status, tukaj je večina ministrstev, predstavništev in tako naprej, UKC Ljubljana in ostale bolnišnice. Skratka, gre za res velik del populacije.

Ampak poglejte, niti na eni od sej, ki smo jih sklicali na to temo, bodisi zdaj odbora, današnjega, bodisi skupnega odbora, ko smo obravnavali to temo, se pravi tega odbora in notranje zadeve in pa tudi peticij in človekovih pravic, ni bilo ministra. Spoštovani, ni bilo ministra. In vse, kar smo na to, kar smo danes tudi pripravili oziroma smo pripravili za sejo Državnega zbora, ki bo jutri, dobimo neko kratko mnenje Vlade in pa neko izjavo za javnost, za katero lahko rečem, da je v posmeh pravni državi in če je vse to, kajne, kar Vlada sposobna, da napiše mnenje, takšno, kot je bilo, potem se nam Bog usmili, potem se nam Bog usmili.

Zdaj, povedala sem, da je razlogov veliko za to sejo. Jaz sem jih poskušala strniti v 6 delov. Nisem strokovnjak za področje gradnje C0. Seveda nisem. Nisem tudi strokovnjak, da lahko vsako zadevo ocenjujem, vem pa nekaj, da imamo v tej državi celo zakon, Zakon o upravnem postopku, ki je bil v veljavi že mnoga leta, tudi pred našo samostojno Slovenijo in je bil potem samo posodobljen, ki se ne spoštuje in če bi se spoštoval in če bi se uporabil, bi bila ta gradnja lahko že ustavljena, ampak nekaj več o tem kasneje. To sem samo želela povedati, da tisto, kar je zapisala Vlada, ki se sklicuje, da po ZUP-u ne more ravnati, jaz bi mogoče priporočala, da si vendarle najamejo kakšnega pravnega strokovnjaka, pa boste hitro videli, kaj vse lahko naredite po ZUP-u, ampak pustimo to, gremo na teh 6 elementov.

Nedopustna gradnja, kot sem povedala, se še vedno nadaljuje, čeprav bi ta projekt glede na vsa znana dejstva, vprašanje je še, koliko je neznanih, bi moral biti že ustavljen. Priča smo popolni zlorabi županske funkcije, ki omogoča okoljski kriminal, ki je pa seveda mogoč izključno zato, ker ima podporo te Vlade in to na način, da se seveda ogroža čista pitna voda, ki je ustavna pravica.

Drugič, projekt še vedno nima potrebne in ustrezne dokumentacije. Negativna mnenja pristojnih služb ostajajo, nič se ni spremenilo, to je drugi argument zakaj bi ta projekt moral biti ustavljen. Ne spoštujejo se sklepi Državnega zbora. / nemir v dvorani/ Malo težko bo govoriti… Ne spoštujejo se sklepi Državnega zbora, ki so bili sprejeti leta 2019 in marca ter aprila letošnjega leta, ko smo imeli, kot sem rekla, skupno sejo Odbora za notranje zadeve ter okolje in prostor in tudi Komisijo za peticije in človekove pravice. Tisti sklep, ki pa je delno realiziran in tukaj je pač potrebno povedati, da je Ministrstvo za notranje zadeve vsaj delno opravilo svojo nalogo pa kažejo na zlorabo, na kršenje, bom rekla, človekovih pravic, saj se je izvajalo nedopustno nasilje nad lastniki zemljišč. To je že sedaj, ko sicer niso vsi postopki končani, že jasno.

Petič. Projekt C0 je eklatantni primer izigravanja zakonodaje in predstavlja pravno nedopustnost, ki si jo država, ki ima v Ustavo zapisano, da je pravna, ne bi smela nikoli privoščiti.

Šestič. Če potegnete vseh teh pet točk skupaj, ne gre več za noben ali pa za nobeno moč argumenta, ampak izključno za denar, za denar in še več denarja.

Naj nekatere podrobneje predstavim omenjene točke. Nekatere pojasnil sploh ne potrebujejo, v razpravi pa bo seveda tudi dovolj časa, da o njih povemo še kaj več. Skratka, projekt te nevarne in nedopustne gradnje kanala C0 je star že več let in vse od začetka pušča svoje prstne odtise, ki nedvomno dokazujejo, da je s tem projektom toliko narobe, da bi ga v vsaki državi, ki se ima vsaj malo za pravno in da deluje po pravnih standardih, takoj ustavilo. Ampak spoštovani, ta projekt je že bil ustavljen v času prejšnje vlade Janeza Janše. Takratni minister je predpisal izvedbo presoje vplivov na okolje tudi glede kinete, razveljavljeno je bilo tudi določeno gradbeno dovoljenje na tem kanalu C0. Pa je prišla Svoboda, pa je prišel minister Bržan, ki je preprosto odločil, da se s projektom lahko nadaljuje. V posmeh takrat vsej zaskrbljeni javnosti je to izjavil ravno v času, ko je bil v New Yorku na zasedanju Združenih narodov na temo voda. Zagotovo je povedal tudi to, da se v Sloveniji nad vodonosnikom, nad najpomembnejšim delom za čisto pitno vodo gradi kanalizacija. Ampak spoštovani, povejte mi nekaj drugega. Kaj se je v tem času tako ključnega zgodilo v dokumentacijah, ki jih ta projekt nima, pa bi jih moral imeti, da se je projekt iz ustavljenega projekta začel ponovno nadaljevati? Kaj za vraga se je storilo? Vem sicer, da kmalu po izvolitvi je ministrstvo obiskal župan in po tistem oziroma pač županska ekipa je zadeva stekla naprej. Zdaj, kaj je povedal takrat minister Bržan, ko je pač nekako ocenil, da se naj ta projekt nadaljuje? Projekt prinaša več koristi kot tveganj, je bilo njegovo mnenje. Več koristi kot tveganj. Zdaj mi pa, spoštovani, še to povejte, če neka stvar prinaša več koristi ali je za to lahko neustavna? Je lahko nezakonita? Se lahko kršijo zaradi tega človekove pravice? In seveda, da je cilj, ki posvečuje sredstva, se še mimogrede pretepe lastnike zemljišč in to zgolj zato, ker naj bi projekt prinašal več koristi. Si lahko predstavljate, kam smo padli? Ali ta knjižica sploh še kaj velja? Da tukaj nekaj zelo smrdi, kažejo tudi bistvene razlike v aktivnostih predhodnih ministrov in aktualnega ministra ter tudi strokovnih služb ministrstev. Pa poglejmo, da ne boste rekli, da gre za levo in desno stran. Jaz vedno trdim, da voda ni ne leva ne desna, voda je ena sama, je tekoče zlato in ne more imeti političnega predznaka. Tudi ne sme ga imeti.

Minister Šarčeve vlade Simon Zajc je takrat, ko je bil minister tako imenovane leve vlade, izpeljal revizijo postopkov. Se pravi, je bilo nekaj očitno tako narobe, da se je za to odločil. Iz poročila izhaja, da predhodni postopek vpliva na okolje ni bil izveden v pravilnem časovnem zaporedju in da javni uslužbenci obravnavanih postopkov niso vodili z zadostno skrbnostjo in kritično presojo. Je tukaj že velik alarm. Absolutno. Absolutno. Pristojni iz ministrstva so takrat tudi povedali, da pravnomočnost gradbenih dovoljenj - Zakaj to zelo poudarjam? -, ker se na to danes rad sklicuje tudi minister, pa celo predsednik Vlade, so takrat povedali, da pravnomočnost gradbenih dovoljenj še ne pomeni zakonitosti. Ne pomeni zakonitosti. Potem je prišel minister Vizjak, ki je zahteval pridobitev še ustrezne dokumentacije, ki jo projekt nima. Projekt je ustavil in zahteval izvedbo presoje vplivov na okolje tudi za kineto. Ustavljena so bila tudi finančna sredstva. Predstavnica ministrstva tega ministrstva, se pravi v tem času, v času Golobove vlade pa je povedala, da na odseku kanala C0, ki nima okoljevarstvenega soglasja, gradnja ne sme potekati. Ne sme je biti pika! Vlada, kaj še potrebujete več, da ta projekt ustavite? Iz vsega tega lahko upravičeno sklepamo, da je bil takratni obisk in pritisk ljubljanskega župana tako silovit, da je minister poteptal mnenja strokovne javnosti, poteptal je mnenja svojih predhodnikov in celo strokovnjakov iz lastnih vrst. In da je to teptanje tako silovito je povedal tudi sam predsednik Vlade, ki je nekako kar priznal, da ne more nič glede ustanovitve gradnje in s tem prikimal nadaljevanju kršenja zakonodaje in ustave. Je pa več poguma in odgovornosti pokazala predsednica države, ki je županu Jankoviču jasno povedala in ga pozvala naj projekt ustavi. Pri tem je opozorila na več nepravilnosti. Te kažejo na izigravanje zakonodaje in pravne države v postopku gradnje povezovalnega kanala C0, ki je okoljski projekt večjega pomena, zato je nedopustno da se je zaradi izigravanja pridobivanja okoljskega soglasja projekt raje razdrobilo na šest faz, in tukaj nekje, spoštovani, je tudi rak rana in začetek tega nesprejemljivega projekta. Veste kaj to pomeni? Da lahko sedaj v tej državi vsakdo, ki bo imel nek zahtevnejši projekt, tega razdeli preprosto na več faz in dobi projekte, za katerega ne bo potrebno mnogo različnih dovoljenj in soglasij. To lahko sedaj počnejo vse občine, to lahko sedaj postanejo vsi organi, kajti pri Jankoviću je to mogoče, in zakaj ne bi bilo mogoče tudi drugje. Pa bomo to res pustili? Bomo samo zato, ker se nekdo obnaša šerifovsko v tej državi in pravi, da se mu itak ne more nič zgoditi, ker deluje proti Janezu Janši, lahko dela dobesedno vse kar hoče. Ampak resno vas sprašujem, bomo to dopustili, da se lahko v hipu en močnejši potres karkoli zgodi, ogroža več kot 300 tisoč ljudi. Pomislite vendarle na otroke.

Oglasil se je tudi pravni strokovnjak, dr. Jerovšek. Verjetno mu boste težko očitali neznanje prava, ki je opozoril na nezaslišano zlorabo pravne države pri gradnji kanala C0, ki ne bi bila mogoča niti v bivšem sistemu, in da Slovenija do sedaj še ni imela tako nevarnega projekta kot je ta. Navedel je tudi, bom rekla, dobesedno številke oziroma zaporedja, kakorkoli želite, kaj lahko vse naredi država že po samem Zakonu o upravnem postopku, ampak o tem morda kasneje, ko bo razprava.

Vrhovni sodnik Jan Zobec je v zvezi z gradnjo kanala C0 dejal, da gre za primer popolnega pravnega razsula in kaosa, kjer pojejo pesti varnostnikov, kjer vsem na očeh razpada pravna država. In ko smo ravno pri varnostnikih, je še v poročilu, ki ni nekako, sem prej povedala, še popolno oziroma dokončno, Ministrstvo za notranje zadeve ugotovilo, da je prišlo s strani varnostnih služb do nasilja, nedopustnega nasilja nad lastniki zemljišč. Prišlo je dobesedno do pretepanja ljudi. Do pretepanja ljudi. Skratka, kot sem že povedala, bi moral biti projekt ustavljen, saj nima okoljevarstvenega soglasja, nima izdelane presoje vplivov na okolje, nima vseh gradbenih dovoljenj, nima pozitivnega mnenja Nacionalnega inštituta za javno zdravje, nima izdelane študije vezane na potresno nevarnost, o kateri bomo lahko govorili še več, ki jo tudi zahteva Evropska komisija. Nima podpore strokovne javnosti, kot so Mednarodno združenje hidrologov, AG, Organizacija za podzemne vode in številni drugi. Nima podpore zdravniške stroke, nima podpore prebivalcev in lastnikov zemljišč nad katerimi se izvaja pritisk. Ima pa eno samo stvar, popolno podporo Golobove Vlade. Vendar pa s svojimi stališči na predlagana priporočila, ki ste jih nekako včeraj podali za izjavo, in če jih ne boste sprejeli, kažete, spoštovana Vlada, da večji del odgovornosti za to gradnjo prevzemate tudi nase. Tudi nase. Vi boste podpisani pod to, če bo karkoli narobe. In moj ponovni poziv: ustavite gradnjo kanala C0 do pridobitve vseh ustreznih dokumentov oziroma, če se bo ugotovilo, da je to neustrezno, da se zadeva izpelje tam, kot je potrebno. In še šestič, odprli ste ponovno denarnico, zato da se financiranje nadaljuje ,in že sedaj po podatkih se je projekt podražil za okoli 13 % - in še ni izpeljan - nad predvidena sredstva. Se pravi, če je bilo okoli 135 milijonov, se mi zdi, da je 16 milijonov že presegel. In da boste malo še dodali v svoj razmislek, okoli 160 tisoč evrov se namenja izključno za piar tega projekta. Povejte mi - 160 tisoč evrov za piar -, zakaj pa nek projekt sploh potrebuje piar, če je z njim vse tako dobro in nima nobenih težav in ni nobenih strokovnih pomislekov, ima vse dokumente? 160 tisoč evrov! 13 milijonov, 16 milijonov pa je njegovo preseganje že ta trenutek. Za ta denar bi zgradili tri vrtce, šole, samo za preseganje sredstev. Seveda je verjetno nekomu v interesu, da se porabi denar, da se porabi še več denarja, in seveda sklicevanje na denar, ko gre za osnovno dobrino človeka, je seveda ne samo neprimerno, ampak je celo, bom rekla, škodoželjno.

Toliko z moje strani v uvodu. Bom pa seveda po potrebi povedala v nadaljevanju še kaj več. Še enkrat, veseli me, da je odziv tudi zainteresirane javnosti in strokovne javnosti velik, da prihaja pravzaprav odzivov vedno več. In, seveda, ko gre za javni interes, je pomembno, da bi vsi strnili vrste in ne da bi se delili, sploh ne na kakšni politični podlagi. Zato še enkrat resno moj poziv: ustavite ta projekt, zadosti je argumentov, razen če delujete izključno politično.