Govor

Začenjam 30. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne prav lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Soniboj Knežak, ki nadomešča Predraga Bakovića, in Anja Bah Žibert, ki nadomešča Zvonka Černača. Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije zaradi nespoštovanja in izigravanja pravne države v postopku gradnje povezovalnega kanala C0. Ker v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo dnevnega reda, je ta določen, kot ste ga prejeli s sklicem odbora.

Prehajamo na 1. in edino TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG PRIPOROČILA VLADI REPUBLIKE SLOVENIJE ZARADI NESPOŠTOVANJA IN IZIGRAVANJA PRAVNE DRŽAVE V POSTOPKU GRADNJE POVEZOVALNEGA KANALA C0,

ki ga je Državnemu zboru skupaj z zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora v obravnavo posredovala skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec.

Za obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: zahteva Poslanske skupine SDS za sklic izredne seje Državnega zbora s predlogom priporočila z dne 29. 5. 2023 ter mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 6. 6. 2023. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora.

Rok za vlaganje amandmajev je do pričetka obravnave predloga priporočila na seji odbora.

Na sejo so bili povabljeni: predlagatelj, skupina poslank in poslancev, v imenu predlagatelja Anja Bah Žibert, dr. Robert Golob, predsednik Vlade, mag. Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Uroš Bežan, minister za naravne vire in prostor, Ministrstvo za naravne vire in prostor ter Zakonodajnopravna služba, naknadno šestega, šestega in sedmega, šestega so bili vabljeni še Agencija Republike Slovenije za okolje, Inšpektorat Republike Slovenije za okolje in energijo, Inšpektorat Republike Slovenije za naravne vire in prostor, Ministrstvo za notranje zadeve, Policija, Mestna občina Ljubljana, župan Zoran Janković, Javni holding Ljubljana ter večje število posameznikov.

Začenjam drugo obravnavo predloga priporočila, v kateri bomo na podlagi 171. člena v povezavi s 126. členom Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma točkah predloga priporočila.

Besedo dajem predlagateljici, poslanki Anji Bah Žibert, da nam poda dopolnilno obrazložitev k posameznim točkam predloga priporočila. Izvolite.