Govor

Predsedujoča, hvala za besedo.

Kolegice in kolegi, dragi gostje, lep pozdrav še z moje strani!

Kot se zavedate, smo v dobi globalizacije, ko je pretok kapitala preko meja pogost in obsežen. To prinaša seveda za seboj velike priložnosti za gospodarsko rast, inovacije in razvoj, vendar moramo biti ob tem zelo previdni, saj prinaša tudi izzive, ki se jih moramo zavedati. Eno izmed teh izzivov je tudi, da niso vse tuje naložbe vedno v najboljšem interesu naše države ali njenih državljanov. Včasih se pač tuji vlagatelji osredotočijo na sektorje in podjetja, ki so za Slovenijo ključna. Čeprav je takšna naložba lahko dobrodošla, pa moramo biti previdni, da ne ogrozimo varnosti naših državljanov, infrastrukture ali celo suverenosti naše države.

Evropska unija je te potenciale nevarnosti prepoznala že leta 2017 in uvedla okvir za pregled neposrednih tujih naložb. Cilj tega ukrepa je bil zaščita kritične infrastrukture, ključnih tehnologij, zanesljivosti oskrbe s kritičnimi viri in dostopa do občutljivih informacij. V ta okvir sodi tudi novela, ki jo obravnavamo danes. Novela o spodbujanju investicij je ključna, saj bo nadomestila začasni mehanizem, ki je bil uveden v času epidemije covid 19. Ta začasni ukrep je bil učinkovit, vendar moramo sedaj preiti na trajnejšo oziroma trajno rešitev. S predlaganim zakonom bomo tako vzpostavili stalni mehanizem, ki bo omogočil pregled tujih naložb, ki bi lahko negativno vplivale na javni red in varnost v Sloveniji. Ta mehanizem bo naši državi zagotovil orodje za preprečevanje potencialno škodljivih naložb, hkrati pa bo vzpostavil kontaktno točko za izmenjavo informacij z drugimi državami Evropske unije in Evropsko komisijo. Seveda nikakor ne želimo ustvariti vtisa, da Slovenija ne želi tujih investicij, nasprotno, zavedamo se kako pomembna so za rast in razvoj našega gospodarstva, vendar pa je naša dolžnost, da zagotovimo, da so te naložbe v skladu z interesi in varnostjo naše države in njenih državljanov. Zato sem prepričan, da ta novela predstavlja velik korak naprej, ni samo v skladu z direktivami Evropske unije, ampak je tudi preudarna in nujna za ohranjanje naše suverenosti ter zaščito našega gospodarstva in državljanov.

Z vzpostavitvijo stalnega mehanizma pregleda tujih naložb bomo okrepili našo sposobnost za nadzor nad tistimi naložbami, ki bi lahko ogrozile našo varnost, javni red ali interese države, s tem bomo tudi vzpostavili boljšo komunikacijo in sodelovanje z drugimi državami članicami Evropske unije. Poleg tega bo ta novela omogočila zbiranje in posredovanje informacij o tujih naložbah izvedenih Slovenije, to je ključno za spremljanje trendov, identifikacijo potencialnih tveganj in informiranje naše politike in strategije glede tujih naložb. Ta novela je priložnost, da postavimo jasne smernice in pogoje za tuje investicije v Sloveniji. Je priložnost, da zaščitimo naše ključne sektorje, ohranimo našo suverenost in zagotovimo varnost naših državljanov, hkrati pa je tudi priložnost, da pokažemo, da se pokažemo kot odprta in privlačna destinacija za tuje investicije, ki so v skladu z našimi nacionalnimi interesi.

Zato podpiram to novelo zakona, z njenim sprejetjem bomo pokazali, da smo odločni, odgovorni in da se znamo postaviti za naše interese oziroma interese naših državljanov.

Hvala.