Govor

Hvala lepa državni sekretar.

In sedaj, spoštovane kolegice in kolegi, odpiram razpravo? Želi kdo razpravljati? Ugotavljam Kolegice in kolegi, odpiram razpravo. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Torej, zaključujem razpravo. Odboru predlagam, da odloča o naslednjem predlogu mnenja: »Odbor za gospodarstvo podpira predlog stališča Republike Slovenije do predloga sklepa Sveta o podpisu v imenu Evropske unije sporazuma o prosti trgovini med Evropsko unijo in Novo Zelandijo EPA 850-IX EU 1171, ki ga je predložila Vlada in predlaga pristojnemu Odboru za zadeve Evropske unije, da predlog stališča sprejme.« Prehajamo sicer na glasovanje, vendar vas bi prosila, če preverite, da vam gorijo rumene lučke na glasovalnih napravah. V kolikor ne, potem prosim, kartico izmaknite in vtaknite nazaj. Prehajamo na glasovanje.

Glasujemo. Navzočih je 15 poslank in poslancev, 14 jih je bilo za, nič proti.

(Za je glasovalo 14.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je mnenje sprejeto.

S tem zaključujem drugo točko dnevnega reda.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O SPODBUJANJU INVESTICIJ, DRUGA OBRAVNAVA EPA 788-XI.

Predlagateljica zakona je Vlada. Državni zbor je na 36. izredni seji, 12. 5., sklenil, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Točka je uvrščena na 38. izredno sejo Državnega zbora, ki bo jutri, v petek, 9. 6. 2023. K obravnavi te točke so vabljeni: Vlada, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Državni svet in Zakonodajno-pravna služba. Prejeto dodatno gradivo k predlogu zakona je sledeče, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 6. 6. 2023, mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance z dne 30. 5. 2023, dopis Komisije za spodbujanje investicij Ameriške gospodarske zbornice / nerazumljivo/ Slovenija z dne 5. 6. 2023 in pojasnila Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe z dne 7. 6. 2023. Amandmaje k predlogu zakona so vložile Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica, in sicer k 3., 4. in 5. členu z dne 8. 6. 2023. Rok za vložitev amandmajev je tekel do začetka obravnave predloga zakona in je sedaj zaključen.

Prehajamo v drugo obravnavo predloga zakona. Predstavnika Vlade prosim za dodatno obrazložitev k členom predloženega zakona. Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, državni sekretar Matevž Frangež. Izvolite, beseda je vaša.