Govor

1. TKAK: (DAG)

Ponovno pozdravljeni!

Začenjam 8. nujno sejo Odbora za pravosodje.

Morda bi samo opozorila, da preverite delovanje glasovalnih naprav in še enkrat vstavite kartice, če je potrebno, pač.

Obveščam vas, da nadomešča poslanko Lucijo Tacer poslanka Sandra Gazinkovski, poslanko mag. Natašo Avšič Bogovič pa poslanka Sara Žibrat.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O DOPOLNITVI ZAKONA O SODNIŠKI SLUŽBI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada in je bil 11. 5. 2023 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Predlagatelj zakona predlaga v obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku, Kolegij predsednice Državnega zbora pa je na 42. seji sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

Kot gradivo, objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, imamo na voljo zahtevo poslanskih skupin koalicije za sklic nujne seje Odbora za pravosodje, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Sodnega sveta in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev.

K točki dnevnega reda so bili vabljeni: Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet, ki je podal opravičilo, ter Vrhovno sodišče, ki so se prav tako opravičili.

V poslovniškem roku so amandmaje vložile poslanske skupine koalicije ter Poslanska skupina SDS; pregled amandmajev ste prejeli.

Začenjam torej drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih. Odboru predlagam, da se razprava o obeh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili glasovanje o vloženih amandmajih ter nato glasovali o obeh členih skupaj.

Besedo dajem vabljenim na sejo. Kot prvi dajem besedo državni sekretarki Ministrstva za pravosodje, mag. Valeriji Jelen Kosi.

Izvolite, prosim.