Govor

/ izklopljen mikrofon/ Hvala lepa… / vklop mikrofona/

Bom še enkrat še rekla.

Hvala lepa. Vsi lepo pozdravljeni!

Poslanci koalicije smo po skrajšanem postopku vložili novelo Zakona o financiranju vzgoje in izobraževanja. Ker se poskus, s katerim se je uvajala in preverjala izvedba razširjenega programa RAB in drugega tujega jezika v osnovnih šolah, se namreč izteče konec tega šolskega leta in je za nadaljevanje izvajanja teh vsebin tudi v prihodnjem šolskem letu nujno zagotoviti ustrezno pravno podlago.

S tem namenom spreminjamo določbo ZOFVI glede sestavin posebnega dela izobraževalnega programa, saj sicer ta ne bo mogel biti implementiran v sistem do 1. 9. 2023, ko naj bi se začel izvajati v vseh osnovnih šolah. V nasprotnem primeru bo na šolah, ki so sodelovale v poskusu izvajanja teh vsebin prekinjeno, saj do sprejema ustreznih predpisov na nivoju zakonodaje, ki ureja področje osnovne šole in uvedbe novosti na vseh šolah. To bi pomenilo prekinitev razvojnega dela in razvojno naravnanih učnih aktivnosti za učence.

Prav tako sprememba zakona s poenostavitvami nekaterih postopkov naslavlja kadrovski primanjkljaj v šolstvu. Rešitev je nujna zlasti zaradi kritičnega stanja na srednjih šolah, kjer primanjkuje oziroma bo v kratkem primanjkovalo učiteljev strokovnih predmetov pri posameznih predmetih na primer informatika, matematika, naravoslovni predmeti in po celotni izobraževalni vertikali. Iz navedenih razlogov kolege in kolegice prosim, da skrajšani postopek potrdite.

Hvala lepa.