Govor

Andrej Poglajen

Spoštovana predsednica Državnega zbora, hvala za besedo.

Spoštovani vodje poslanskih skupin in ostali prisotni!

Državni svet je na 6. seji, 17. 5. 2023 sprejel zakonodajno iniciativo Predlog zakona o dopolnitvah Gradbenega zakona, s katero želi uskladiti veljavni gradbeni zakon na področju izdaje dovoljenj za objekte daljšega obstoja z ustavnimi določbami tako, da bo občina kot eden izmed ključnih nosilcev urejanja prostora sodelovala v postopku izdaje tega dovoljenja.

Predlog dopolnitve zakona predstavlja tudi uskladitev Gradbenega zakona na področju izdajanja dovoljenja za objekte daljšega obstoja z ustavno določbo o naravnih bogastvih iz 70. člena Ustave, varstvu zemljišč, ki ga Ustava ureja v 71. členu, in z ustavno določbo o zdravem življenjskem okolju iz 72. člena Ustave.

V predlogu zakona se dopolnjuje 142. člen Gradbenega zakona, ki splošno ureja legalizacijo objektov, in sicer tako, da se v postopkih legalizacije objektov in v postopkih izdaje dovoljenj za objekte daljšega obstoja preverja, ali so nelegalni objekti, ki so predmet navedenih postopkov postavljeni na zemljišču, kjer je gradnja takšnih objektov v skladu z njihovim namenom nemogoča, namenom omogoča, se opravičujem.

Upravna enota, ki odloča v navedenih postopkih, bo skladno s tem morala od pristojnih, od pristojne občine pridobiti podatek, kakšna je namembnost zemljišča, na katerem je postavljen nelegalni objekt, in ali je na takšnem zemljišču dovoljena gradnja objektov take vrste, kot je nelegalni objekt. Obenem se dopolnjuje tretji odstavek 146. člena tako, da se dovoljenje za objekte daljšega obstoja ne izda, če je nelegalni objekt postavljen na zemljišču, kjer je gradnja takega objekta v skladu z njegovim namenom, ni mogoča.

S predlaganimi rešitvami bodo občine kot samoupravne lokalne skupnosti in kot ena izmed pomembnih nosilk prostorskega načrtovanja, vključene v postopek izdaje dovoljenj za objekte daljšega obstoja. Ker se s tem predlogom zakona dopolnjujeta le 2 člena gradbenega zakona, gre za manj zahtevno dopolnitev zakona, ki se skladno s prvo alinejo prvega odstavka 142. člena Poslovnika Državnega zbora lahko obravnava po skrajšanem postopku.

Glede na navedeno je Državni svet predlagal obravnavo Predloga zakona o dopolnitvah gradbenega zakona po skrajšanem postopku, zato prosim članice in člane Kolegija predsednice Državnega zbora, da podpre obravnavo tega predloga zakona po skrajšanem postopku.

Hvala lepa.