Govor

Lepo pozdravljeni!

Začenjam 43. sejo kolegija in vse prisotne lepo pozdravljam!

Nadomeščanj, vidim, da nimamo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

Gradivo k tej točki ste prejeli s sklicem seje kolegija, in sicer dve zahtevi skupine poslank in poslancev za sklic izredne seje Državnega zbora. Predlagam, da na podlagi obeh zahtev skličemo eno izredno sejo zbora, pri čemer v zvezi s sklicem 38. izredne seje Državnega zbora predlagam sledeče: predlog dnevnega reda je določen z zahtevama in se glasi: prvič, Predlog priporočila Vladi Republike Slovenije zaradi nespoštovanja in izigravanja pravne države v postopku gradnje povezovalnega kanala C0; drugič, Ponovno odločanje o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o izvrševanju proračunov Republike Slovenije za leti 2023 in 2024; tretjič, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o delovnih razmerjih, druga obravnava; četrtič, Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o spodbujanju investicij, druga obravnava.

Datum seje bi bil v petek, 9. junija 2023, ob 10. uri do zaključka seje.

Najava časa za razpravo za poslanske skupine: ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika, k 1. točki do petnajst minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga priporočila, to je skupina poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, in do šestdeset minut za razpravo predlagatelja ter do petnajst minut za predstavitev mnenja Vlade in do šestdeset minut za razpravo Vlade; k 2. točki v skladu s 148. členom Poslovnika; k 3. in 4. točki do pet minut za dopolnilno obrazložitev predlagateljev predlogov zakonov in do pet minut za predstavitev mnenja Vlade ter do trideset minut za razpravo predlagateljev predlogov zakonov in do trideset minut za razpravo Vlade.

Želi kdo besedo? (Ne.) Ne bo torej razprave in gremo na glasovanje.

Na glasovanje dajem sklep: Poslanske skupine k eni točki dnevnega reda 38. izredne seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika.

Glasujemo.

Kdo je za? (Soglasno.)

Na glasovanje dajem sklep: Predlagatelj predloga priporočila, to je skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec, ima za dopolnilno obrazložitev na voljo do petnajst minut, za razpravo pa do šestdeset minut, Vlada ima za predstavitev mnenja k predlogu priporočila na voljo do petnajst minut, za razpravo pa do šestdeset minut.

Glasujemo.

Kdo je za? (Soglasno.)

Na glasovanje dajem še naslednji sklep: Predlagatelja predlogov zakonov imata za uvodno obrazložitev na voljo do pet minut, za razpravo pa do trideset minut, Vlada ima pri 3. točki za predstavitev mnenja na voljo do pet minut in za razpravo do trideset minut.

Glasujemo.

Kdo je za? (Soglasno.)

Vsi trije sklepi so sprejeti.

Predlagam, da odločamo še o sklepu, s katerim bi matičnim delovnim telesom, to so Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor, Odbor za finance, Odbor za gospodarstvo in Odbor za delo, družino, socialne zadeve in invalide izjemoma omogočili delo po 22. uri, če bi bilo to potrebno.

Želi kdo razpravljati? (Ne.)

Na glasovanje tako dajem naslednji sklep: Matična delovna telesa lahko za obravnavo zadev z dnevnega reda 38. izredne seje Državnega zbora po potrebi zasedajo tudi po 22. uri.

Glasujemo.

Kdo je za? (SD, Svoboda in Levica.) Je kdo proti? (Nova Slovenija in SDS.)

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

S tem zaključujem to točko.

Prehajamo na 2. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZA OBRAVNAVO PREDLOGOV ZAKONOV PO SKRAJŠANEM POSTOPKU, ki ste ga prejeli s sklicem seje Kolegija.

Razpravljali in odločali bomo o petih predlogih za obravnavo predloga zakona po skrajšanem postopku. Najprej o tem, da se po skrajšanem postopku obravnava Predlog zakona o dopolnitvah Gradbenega zakona.

Besedo dajem Andreju Poglajnu, državnemu svetniku, predstavniku predlagatelja predloga zakona.

Izvolite.