Govor

Hvala lepa tudi vam. Še želi kdo besedo? (Ne.) Sedaj pa prehajamo,spoštovane kolegice in kolegi, odboru predlagam, da po končani razpravi o členih v skladu s tretjo alinejo 128. člena Poslovnika glasujemo o vseh členih skupaj. Ali mogoče kdo temu nasprotuje? Ugotavljam, da ne.

In sedaj prehajamo na razpravo o členih predloga zakona ter razpravo in glasovanje o amandmajih, ki jih bomo opravili na podlagi vložitvenega dokumenta za dne 26. 5. 2023.

In sedaj dajem v razpravo člene od 1 do 4, h katerim ni bilo vloženih amandmajev. Pri tem dovoljujem širšo razpravo, tako da odpiram razpravo. Želi kdo razpravljati? Ugotavljam, da ne. Potem zaključujem razpravo.

V razpravo dajem 5. člen in amandma poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica k 5. členu. Želi kdo razpravljati? Tudi tukaj vidim, da ni želja po razpravi in zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje o amandmaju k 5. členu.

Glasujemo. navzočih je 13 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

In sedaj dajem v razpravo 6., 7. in 8. člen h katerim ni bilo vloženih amandmajev. Želi morebiti kdo govoriti oziroma ne razpravljati, tako ali tako ne.

Potem odpiram, v razpravo dajem 9. člen in amandma k 9. členu. Želi kdo razpravljati? Tudi tukaj ne želimo razpravljati.

Prehajamo na glasovanje o amandmaju k 9. členu.

Glasujemo. Navzočih je 14 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma k 9. členu sprejet.

In sedaj dajem v razpravo 10., 11., 12. in 13. člen h katerim ni bilo vloženih amandmajev. Želi kdo razpravljati o teh členih? Ker ne želi nihče razpravljati, zaključujem razpravo.

In prehajamo na amandma k 14. členu in v razpravo dajem 14. člen in amandma k 14. členu. Želi kdo razpravljati? Tudi tukaj ni želja po razpravi. Zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje o amandmaju k 14. členu.

Glasujemo. Navzočih je 14 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem člene od 15. do 24., h katerim ni bilo vloženih amandmajev. Želi kdo razpravljati? Ker ne želi nihče razpravljati, zaključujem razpravo.

In prehajamo k 25. členu h kateremu je bil vložen amandma in v razpravo dajem, to je 25. člen in amandma poslanskih skupin koalicije k 25. členu. Želi kdo razpravljati? Ker ne želi nihče razpravljati, prehajamo na glasovanje.

Glasujemo. Navzočih je 14 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem 26. člen h kateremu ni bilo vloženih amandmajev. Želi kdo razpravljati? Hvala. Zaključujem razpravo.

V razpravo dajem 27. člen in amandma k 27. členu, prav tako s strani poslanskih skupin koalicije. Želi kdo razpravljati? Ker ne želi nihče razpravljati, zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje k amandmaju k 27. členu.

Glasujemo. Navzočih je 14 poslank in poslancev, 10 jih je glasovalo za, nič proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem 28. členi in amandma poslanskih skupin koalicije. Želi kdo razpravljati? Ker ne želi nihče razpravljati, zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje.

Glasujemo. Ugotavljam, da je navzočih štirinajst poslank in poslancev, za je glasovalo deset, nič proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma k 28. členu sprejet.

V razpravo dajem 29. člen in amandma. Želi kdo razpravljati? (Ne.) Zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje o amandmaju k 29. členu koalicijskih poslanskih skupin.

Glasujemo. Ugotavljam, da je navzočih 14 poslank in poslancev, deset jih je glasovalo za, nič proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma k 29. členu sprejet.

V razpravo dajem člene od 30 do 36, h katerim mi ni bilo vloženih amandmajev. Želi morebiti kdo razpravljati? (Ne.)

V razpravo dajem 37. člen in amandma k 37. členu, vložen prav tako s strani koalicijskih poslanskih skupin. Želi kdo razpravljati? (Ne.) Zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje o amandmaju k 37. členu.

Glasujemo. Ugotavljam, da je navzočih 14 poslank in poslancev, 10 jih je glasovalo za, nič proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem 38. člen in amandma k temu členu. Želi kdo razpravljati? (Ne.) Zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje o amandmaju k 38. členu.

Glasujemo. Ugotavljam, da je navzočih 14 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, nič proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem člene od 39 do 42. Želi kdo razpravljati? (Ne.)

Glasujemo. Ugotavljam, da je navzočih 14 poslank in poslancev, za je glasovalo 10, proti nihče.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma sprejet.

V razpravo dajem 43. člen in amandma k 43. členu, vložen s strani poslanskih skupin koalicije. Želi kdo razpravljati? (Ne.) Zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje o amandmaju k 43. členu.

Glasujemo. Ugotavljam, da je navzočih 14 poslank in poslancev, za je glasovalo deset, nič proti.

(Za je glasovalo 10.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je amandma k 43. členu sprejet.

V razpravo dajem 44. člen, h kateremu ni bilo vloženih amandmajev. Želi kdo razpravljati? Ker ne želi nihče razpravljati, zaključujem razpravo o členih ter razpravo in odločanje o amandmajih.

V skladu s prej sprejeto odločitvijo odbora prehajamo na glasovanje o vseh členih skupaj.

Glasujemo. Ugotavljam, da je navzočih 14 poslank in poslancev, za jih je glasovalo 10, nič proti.

(Za je glasovalo 9. (Proti nihče.)

Ugotavljam, da so členi sprejeti.

S tem smo zaključili drugo obravnavo predloga zakona na matičnem delovnem telesu. Sprejeti amandmaji bodo vključeni v dopolnjen predlog zakona, ki bo sestavni del tega poročila. Določiti moramo še poročevalca za sejo Državnega zbora. Predlagam, da je to podpredsednik Aleš Rezar. Se s tem strinjate? Hvala lepa za zaupanje.

S tem zaključujem to točko dnevnega reda. Vsem vabljenim se iskreno zahvaljujem.

Prehajamo sedaj na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O GOSPODARSKIH DRUŽBAH, DRUGA OBRAVNAVA EPA 712-IX.

Predlagatelj zakona je Vlada. K obravnavi te točke so vabljeni Vlada, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Vrhovno sodišče Republike Slovenije kot dodatno pa so bili vabljeni tudi vse Slovensko združenje malih deležnikov. Kot gradivo pa ste poleg predloga zakona še prejeli mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 17. 5. 2023, pripombe Vrhovnega sodišča Republike Slovenije za 21. 4. 2023, mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance za dne 12. 5. 2023 in pojasnila Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport glede mnenja Zakonodajno-pravne službe z dne 25. 5. 2023 in tudi dopis Vseslovenskega združenja malih deležnikov z dne 1. 6. 2023. Rok za vložitev amandmajev se je iztekel 26. 5. 2023. V poslovniškem roku so amandmaje k predlogu zakona vložile Poslanska skupina Svoboda, SD in Levica k 2., 4., 6., 12., 13., 14., 17., 21., 29., 31., 32., 32b., 34., 37., 37a., 39., 40., 49., 50. ter 52. členu predloga zakona z dne 26. 5. 2023.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona. Želi besedo predstavnik? Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport, državni sekretar, mag. Dejan Židan. Izvolite, beseda je vaša.