Govor

Gregor Maček

Hvala za besedo, spoštovana predsednica odbora. Spoštovane poslanke in poslanci! V imenu Združenja slovenskih zastopnikov za intelektualno lastnino bi se najprej zahvalil za vabilo na današnjo sejo. Danes sva tukaj prisotna dva člana upravnega odbora združenja, na moji levi Marjana Golmajer Zima, ki je slovenska in evropska patentna zastopnica, in jaz Gregor Maček, slovenski in evropski patentni zastopnik, trenutno verjetno edini registrirani zastopnik iz Slovenije pred novo nastalim enotnim sodiščem za patente s sedežem v Parizu, ki je, kot je omenil gospod minister, ravno danes pričela z delovanjem.

V predhodnem postopku nastajanja tega predloga je združenje aktivno sodelovalo, pri čemer je zastopalo stališča stroke in slovenskega gospodarstva. Cilji, ki jih ta predlog zasleduje so zahtevni, saj je potrebno upoštevati več vidikov. Prvič, potrebno je upoštevati mednarodno pravni okvir, konkretno direktivo o znamkah, pri kateri Slovenija že zamuja z implementacijo ter sporazum o enotnem sodišču za patente, ki je bil ratificiran in kot omenjeno, danes začenja z delovanjem. Torej, s sprejemanjem novele z ZIL je potrebno pohiteti. Drugič, upoštevati je treba okvire obstoječe slovenske zakonodaje in vpetost pravnih institutov intelektualne lastnine v slovenske organe, sodišča. Tretji. Če je le mogoče, je potrebno upoštevati bogato prakso iz Slovenije in drugih držav, da se izkoristi to priložnost spreminjanja zakona za izboljšanje delovanja sistema kot celote in nenazadnje potrebno je uravnotežiti interese različnih deležnikov na trgu, na primer imetnikov pravic na eni strani ter na drugi strani ostalih, ki želijo prosto uporabljati znake, oblike, izume, ki jih ta zakon ureja. Naše mnenje, mnenje združenja je, da predlog v trenutni obliki s predlaganimi amandmaji dobro izpolnjuje omenjene cilje, vpeljuje kvalitetne rešitve in bo nedvomno prispeval k izboljšanju ne le pravnega varstva, temveč bo tudi prispeval k vzpostavljanju stimulativnega okolja za slovensko gospodarstvo. Nekaj naših stališč o konkretnih rešitvah, ki so še na mizi. Podpiramo določitev rokov 3 in 6 mesecev za odgovore v novih postopkih pred Uradom RS za intelektualno lastnino glede ničnosti in razveljavitve znamk. Prvič, ta rešitev je v skladu z obstoječimi roki za ostale postopke pred uradom. Drugič, predlagani roki so primerljivi z roki, ki v takih postopkih veljajo na primer pred Uradom EU za intelektualno lastnino. In tretjič, ta dolžina roko predstavlja primeren kompromis med želeno hitrostjo postopka na eni strani ter na drugi strani časom, ki je potreben, da stranke ustrezno odgovorijo na vloge, pri čemer so stranke pogosto v tujini. Nadalje podpiramo predlagano novost, ki jo je omenil tudi gospod minister, ki je predvidena v prenovljenem 7. členu ZIL-1, in sicer, da Urad RS za intelektualno lastnino glede patentov lahko sklepa pogodbe o izvajanju poizvedb o stanju tehnike s pisnim mnenjem z drugimi uradi, ki take poizvedbe redno izvajajo, na primer z Evropskim patentnim uradom. Na ta način bo omogočeno, da slovenski prijavitelji na enostaven in stroškovno ugoden način pridejo do pomembnih informacij, ki so potrebne za izdelavo strategije mednarodne patentne zaščite.

Za zaključek. Upamo, da bo obstoječi predlog z amandmaji čim prej sprejet, ne le zaradi mednarodnih zavez Slovenije, temveč ker jih v praksi že težko pričakujemo. Hvala lepa.