Govor

Andreja Kurent

Hvala lepa za besedo. Lep pozdrav. Torej, skladno z Zakonom o Državnem zboru in Poslovnikom Državnega zbora je Zakonodajno-pravna služba pripravila pisno mnenje. Prejeli ste ga že pred tremi tedni, zato le glavni poudarki iz našega mnenja.

Kot je bilo že ravnokar navedeno, smo mi sugerirali, da je potrebno pripraviti nov zakon. Da se v tem zakonu ponavlja neustrezna implementacija direktive, da se uvajajo nekateri novi instituti, ki v slovenski zakonodaji niso razdelani in jih ustrezno ne razdela niti ta predlog zakona. Posebej smo opozorili na potrebo po dodatni utemeljitvi oziroma razmisleku glede spremembe vrste in stopenj postopka in pristojnega organa. Seveda zaradi zahteve direktive po učinkovitem in hitrem upravnem postopku se s tem predlogom zakona postopka ugotavljanja ničnosti in razveljavitve znamke iz sodne pristojnosti prenašata v pristojnost Urada za intelektualno lastnino. Naši glavni pomisleki v zvezi s tem so bili, da se uvaja postopek, se odvzema sodišču. Sodni postopek ima seveda svoje atribute in se prenaša na upravni organ. Da to pomeni, da upravni organ odloča po ZUP-u, samo po ZUP-u. Predvsem pa, da upravni organ bo delal le po dveh stopnjah. Namreč, o tem bo odločal Urad za intelektualno lastnino. Po zakonu zoper njegove odločitve ni pritožbe. To pomeni, da je možen samo upravni spor, medtem kot je, ko je bilo pa do sedaj zoper odločitve okrožnega sodišča možna pritožba na višje sodišče in potem še na Vrhovno sodišče. S tem v povezavi smo opozorili tudi na s tem predlogom zakona povzročeno neskladno z Zakonom o sodiščih, saj se pristojnosti križata. Nadalje smo opozorili, da je ta predlog zakona mestoma absolutno prepodroben. Vsebuje vsebino, ki ne sodi v zakon, temveč v podzakonski akt, da je prenormiran, predvsem pa tudi ponavlja določbe iz Zakona o upravnem postopku, kar seveda ni pravilno. Zatem smo dali še pripombe k posameznim členom. Tega ne bi ponavljala.

Glede vloženih amandmajev, ki so v pretežni večini redakcijske oziroma nomotehnične narave, pa Zakonodajno-pravna služba seveda nima pripomb. Hvala.

PREDSEDNICA MAG. BOJANA MURŠIČ: Hvala lepa za obrazložitev in mnenje. Sedaj pa sprašujem, ali želi še kdo od vabljenih besedo? V kolikor želi, bi prosila, da se za magnetogram predstavite z imenom in priimkom ter navedete in institucijo iz katere prihajate. Želi kdo besedo ostalih vabljenih? Ja, izvolite.