Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam! Začenjam 7. sejo Odbora za gospodarstvo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: gospod Miha Kordiš, nadomešča ga poslanka dr. Tatjana Greif - prav lepo pozdravljeni, gospa Suzana Lep Šimenko, nadomešča jo gospod Jože Tanko - lepo pozdravljeni, gospo Matejo Čalušič nadomešča Andreja Živic - tudi vam lep pozdrav, in imamo še eno pooblastilo, poslanca Aleksandra Prosena Kralja nadomešča gospa Katarina Štravs, tudi lepo pozdravljeni.

S sklicem seje ste prejeli predlagani dnevni red seje odbora, ki sledi: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah; pod točko dva, Predlog zakona o ohranjanju in razvoju rokodelstva, druga obravnava; in tretja točka Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o industrijski lastnini. Dodatno pa ste dne 19. 5. 2023 prejeli obvestilo o širitvi dnevnega reda s točko A1 dnevnega reda, na podlagi 154. člena Poslovnika Državnega zbora s predlogom stališča Republike Slovenije do Priporočila sklepa Sveta o odobritvi začetka pogajanj o pravilih o digitalni trgovini z Republiko Korejo in Singapurjem. Spoštovani, na podlagi 25. člena Poslovnika predlagam, da se zamenja vrstni red obravnave prve, druge in tretje točke, predlagam, da pričnemo z obravnavo tretje točke, nadaljujemo pa potem z obravnavo prve točke in nato druge točke. Ali kdo temu nasprotuje? Ker nihče ne nasprotuje, bomo začeli. Ker v poslovniškem roku nisem prejela drugih predlogov v zvezi z dnevnim redom, ugotavljam, da je sprejet takšen dnevni red, kot ste ga prejeli in z navedenimi širitvami ter s spremenjenim vrstnim redom posameznih točk.

Prehajamo na A1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PRIPOROČILA SKLEPA SVETA O ODOBRITVI ZAČETKA POGAJANJ O PRAVILIH O DIGITALNI TRGOVINI Z REPUBLIKO KOREJO IN SINGAPURJEM.

Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Predlagatelj stališča je Vlada. Odbor bo kot matično delovno telo točko obravnaval na podlagi prvega in drugega odstavka 154. člena Poslovnika Državnega zbora.

K tej točki so vabljeni: Vlada, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport.

Kot dodatno gradivo ste prejeli tudi mnenje Komisije Državnega sveta za mednarodne odnose in evropske zadeve z dne 31. 5. 2023.

Želi besedo predstavnik Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport za predstavitev predloga stališča? Mag. Dejan Židan, državni sekretar, izvolite, beseda je vaša.